“Fotoğrafçının Tanıklığı”, Türkiye fotoğraf tarihinin en önemli isimlerinden Ozan Sağdıç’ın (d. 1934) çalışmalarından oluşan geniş bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, dünyada fotoğrafın en yaygın türlerinden biri olan belgesel fotoğrafa odaklanırken aynı zamanda Türkiye’nin 1950’lerden itibaren sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine de ışık tutmayı amaçlıyor.
70 yıllık fotoğraf kariyeri süresince dönüşen Türkiye’yi pek çok açıdan kayıt altına alan Sağdıç, özellikle fotoğrafın nispeten az çekildiği dönemde ürettiği çalışmalarla, Türkiye’nin görsel belleğinin oluşumunda önemli bir rol oynuyor.
Sergide yer alan seçki, ülkeye yön veren politikacılar, sanat ve edebiyatın önde gelen isimlerinin portrelerinin yanı sıra her alanda değişimin yaşandığı bu yıllarda, çalışanları, eğlenenleri, kısacası sıradan insanlarla dolu sokak hayatını hümanist bakış açısıyla yansıtan siyah beyaz ve renkli 127 fotoğraftan oluşuyor. 1950’lerden başlayarak ülkenin görsel bir panoramasını izleyiciyle buluşturan sergi, fotoğrafların üretildiği teknik ve dönemi de vintage baskılar ve Hayat dergisinden örneklerle aktarıyor.
Küratörler: Merih Akoğul, Demet Yıldız Dinçer
Danışman: Dr. Ruhi Oğuz Sağdıç
“Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı” sanal turu için tıklayın.
Moda Burnu, İstanbul, 1956 (detay)