Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı
Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı
Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı

Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı

“Fotoğrafçının Tanıklığı”, Türkiye fotoğraf tarihinin en önemli isimlerinden Ozan Sağdıç’ın (d. 1934) çalışmalarından oluşan geniş bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, dünyada fotoğrafın en yaygın türlerinden biri olan belgesel fotoğrafa odaklanırken aynı zamanda Türkiye’nin 1950’lerden itibaren sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine de ışık tutmayı amaçlıyor.

70 yıllık fotoğraf kariyeri süresince dönüşen Türkiye’yi pek çok açıdan kayıt altına alan Sağdıç, özellikle fotoğrafın nispeten az çekildiği dönemde ürettiği çalışmalarla, Türkiye’nin görsel belleğinin oluşumunda önemli bir rol oynuyor. 

Sergide yer alan seçki, ülkeye yön veren politikacılar, sanat ve edebiyatın önde gelen isimlerinin portrelerinin yanı sıra her alanda değişimin yaşandığı bu yıllarda, çalışanları, eğlenenleri, kısacası sıradan insanlarla dolu sokak hayatını hümanist bakış açısıyla yansıtan siyah beyaz ve renkli 127 fotoğraftan oluşuyor. 1950’lerden başlayarak ülkenin görsel bir panoramasını izleyiciyle buluşturan sergi, fotoğrafların üretildiği teknik ve dönemi de vintage baskılar ve Hayat dergisinden örneklerle aktarıyor.

Küratörler: Merih Akoğul, Demet Yıldız Dinçer
Danışman: Dr. Ruhi Oğuz Sağdıç

Sanatçı hakkında:

Ozan Sağdıç, 30 Aralık 1934’te Burhaniye Pelitköy’de doğdu. Ortaokulu İzmir’de, Buca Ortaokulu’nda yatılı olarak okuyan Sağdıç’ın resim-iş öğretmeni ressam Âbidin Elderoğlu’ydu. Ondan, resim tekniği ve estetiği üzerine teorik ve pratik pek çok bilgi edindi. Ödünç aldığı bir Rolleiflex makine ile İstanbul’un güzel köşelerini fotoğrafladı. Elindeki bu 40 kadar İstanbul manzarası ile, 1956 yılında haftalık Hayat mecmuasını çıkaran ekibin dikkatini çekti ve dergi yayına başlar başlamaz Ara Güler ile birlikte derginin ilk iki fotomuhabirinden biri olarak 1960 yılına kadar Hayat’ın İstanbul kadrosunda çalıştı. Bu esnada derginin tifdruk baskı hazırlık atölyesinde, mizanpaj ve grafik deneyimi edindi. Hayat’ın 1960 yılında açılan Ankara bürosuna kendi isteğiyle atandı. Gazetecilik ve fotoğrafçılık yaşamını bu tarihten sonra Ankara’da sürdürdü. Ankara’da, asıl görevinin yanı sıra, Devlet Tiyatroları’nın sahne fotoğraflarını da çekmeye başladı. Ayrıca bu kurumun basılı yayın çalışmalarında da yer aldı, grafik kaygısı taşıyan ilk tiyatro afişlerini yaptı. Bu arada kitap ve yayın kapakları üzerine çağdaş grafik anlayışına uygun örnekler verdi. Turizm ve Kültür Bakanlıklarının arşiv ve tanıtıcı yayınlarına büyük katkılar sağladı. 1968’de The British Journal of Photography’ye gönderdiği bir fotoğraf “Yılın Fotoğrafı” olarak yayımlandı. Bugüne değin yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık 50 kadar kişisel sergi gerçekleştiren Sağdıç’ın çeşitli zamanlarda gösterime sunduğu müzik senkronlu diaporama gösterileri özel ilgi gördü. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültelerinin kuruluş yıllarında fotoğraf sanatı ile ilgili dersler verdi. Türk fotoğrafçılığına yapmış olduğu katkılardan dolayı, AFSAD ve BUFSAD tarafından onur üyeliğine seçildi ve FSK’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. Sağdıç, çeşitli tarihlerde UNESCO Milli Komisyonu Kültür Komitesi ve Kültür Bakanlığı Sanat Danışma Kurulu Üyeliklerinin yanı sıra, TSE, Türk Kültür Vakfı ve TKV gibi birçok kuruluşun sanat danışmanlığını yaptı. 1998 yılında aldığı Devlet Sanatçısı ünvanının yanı sıra, 1985 yılında Sanat Kurumu Ödülü, 2014 Aydın Doğan Ödülü, 2020–2021 TFSF Yılın Sanatçısı, 2023 ÇAĞSAV Sanat Ödülü gibi çok sayıda ödülün sahibidir.

“Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı” sanal turu için tıklayın

Moda Burnu, İstanbul, 1956 (detay)