Olafur Eliasson: Senin beklenmedik karşılaşman
7 Haziran 2024–9 Şubat 2025

Olafur Eliasson: Senin beklenmedik karşılaşman

Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Senin beklenmedik karşılaşman”, sanatçının ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi başlıklara duyduğu ilgiyi yansıtıyor. Sergi seçkisi, Eliasson’un farklı araştırma alanlarına odaklanan çok disiplinli üretimlerindeki ilişkiler ağını da gözler önüne seriyor. Sanatçının kişisel yolculuğunu takip eden sergi, müzenin deniz kenarında bulunduğu Boğaziçi’ndeki konumundan yola çıkarak, seyir ve yön bulma gibi denizcilikten ödünç alınan kavramlarla derinlik kazanıyor.

Sergi adı, Eliasson’un izleyicinin yapıtlarla karşı karşıya geldiğinde tamamlandığı fikrinin altını çiziyor. Bu anlayışla, yerleştirmeler ve mekâna özgü çalışmalar, sergiyi ziyaret edenleri dinamik bir keşif sürecine davet ediyor. Sergi alanındaki hareket, renk ve ışık aracılığıyla etkinleşen ziyaretçi deneyimi, yeni bakış açılarına imkân tanıyor.

Eliasson’un otuz yıllık kariyerinde odaklandığı biçim, malzeme, geometri gibi konuları yansıtan sergi, sanatçının Boğaziçi’nden esinlendiği yeni çalışmaları da ilk defa izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçı ve üretimleri, iç ve dış mekânı tanımlayan sınırları geçirgen kılarak, müze ve çevresi arasında yeni diyalog olanakları sunuyor. “Olafur Eliasson: Senin beklenmedik karşılaşman”, katılımcılığı önceliklendiren çok katmanlı anlatısıyla, İstanbul Modern ziyaretçileri, müze mimarisi ve Boğaziçi’yle etkileşim kuruyor.


Küratörler: Öykü Özsoy Sağnak, Nilay Dursun, Ümit Mesci

 

Sanatçı hakkında:

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un (d. 1967) çalışmaları, sanatın dünya genelindeki anlamını ve geçerliliğini soruşturuyor. Eliasson’un yerleştirmeler, resimler, heykeller, fotoğraflar ve filmler içeren geniş kapsamlı sergileri, 1997’den bu yana dünyanın farklı yerlerindeki önemli müzelerde yer aldı. Sanatçı, 2003’te 50. Venedik Bienali’nde Danimarka’yı temsil etti ve aynı yıl Londra’daki Tate Modern’in Turbine Hall alanında “Hava projesi” adlı yerleştirmesiyle yer aldı. Eliasson’un kamusal alandaki çalışmaları arasında “New York Çağlayanları” (2008), “Buz Nöbeti” (2014) ve “Fjordenhus”, Vejle (2018) gibi çalışmalar bulunuyor. Eliasson, 2012’de Küçük Güneş adlı sosyal girişimi, 2014’te ise mimar Sebastian Behmann ile birlikte sanat ve mimarlık ofisi Studio Other Spaces’i kurdu. Son olarak ise Olafur Eliasson, 2019’da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İyi Niyet Elçisi seçildi.

Kurucusu olduğu Berlin merkezli Studio Olafur Eliasson, zanaatkârlar, mimarlar, arşiv uzmanları, araştırmacılar, aşçılar, sanat tarihçileri ve teknisyenlerden oluşan geniş bir ekibe ev sahipliği yapıyor.

Müze biletinizi çevrimiçi olarak satın almak için tıklayın.

Sergi etkinlikleriyle ilgili bilgi almak için tıklayın.


Görsel:

Olafur Eliasson, 1967 
Günbatımından şafağa, Boğaziçi, 2024 (detay)
Yerleştirme görüntüsü: Studio Olafur Eliasson, Berlin
Fotoğraf: Jens Ziehe
Sanatçının izniyle;
neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York / Los Angeles
©2024 Olafur Eliasson