“Renklerin Yolculuğu”, İzzet Keribar’ın (d. 1936) bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının alameti farikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurları içeren fotoğraflarını öne çıkarırken, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor ve izleyicileri farklı zaman ve mekânlara renkli bir yolculuğa davet ediyor.
Altı bölümden oluşan serginin ilk bölümü, sanatçının 1950’lerde İstanbul’un hızla değişmekte olan sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsalını belgelediği çalışmalarına yer veriyor. Serginin ikinci bölümü, Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı kayıt altına aldığı yapıtlarını bir araya getiriyor. Serginin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Keribar’ın çoğunlukla kullandığı doğal ışık ve renkler aracılığıyla “sıradan”ı “sıra dışı” hale getirdiği, Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına yaptığı seyahatlerde ürettiği doğa ve kent manzaralarını konu ediniyor. Beşinci bölüm, sanatçının dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği portreleri izleyicilere sunarken, serginin son bölümü ise sanatçının yarı-soyut fotoğraflarına odaklanıyor.
“Renklerin Yolculuğu” İzzet Keribar’ın eskiden nasıl olduğumuzu ve nasıl bir yerde yaşadığımızı hatırlatan, dünyayı anlamayı ve evrensel bir dil oluşturmayı amaçlayan 125 fotoğrafını bir araya getiriyor.
Küratör: Demet Yıldız Dinçer
Asistan Küratör: Şevval Yürüten
Sanatçı hakkında:
İzzet Keribar, 1936’da İstanbul'da doğdu. Kariyerine 1950'lerin İstanbul'unu fotoğraflayarak adım atan İzzet Keribar, 1956’da askerlik yapmak üzere gittiği Kore'de bir yıl boyunca fotoğraf çekerek tekniğini ve deneyimini geliştirdi.
Ticaret hayatı ve ayrıca filateli, dekorasyon ve antika gibi hobileri nedeniyle verdiği uzun bir aradan sonra, 1980’de tekrardan fotoğrafa yöneldi. O günden itibaren yurt içinde ve yurt dışında fotoğraf amaçlı birçok geziye çıktı ve bugünkü tarzını oluşturacak fotoğrafları çekmeye başladı. 1984’te, Nevzat Çakır'ın bir araya gelme fikri üzerine Bülent Özgören, Mehmet Kısmet, İlyas Göçmen ve Yusuf Tuvi'nin de katılmasıyla, Türkiye'nin en başarılı ve üretken fotoğraf topluluklarından biri olan Grup FOG'u kurdu. İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), BASAF (Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği), GİFSAD (Gaziantep İpekyolu Fotoğraf Sanatı Derneği) ve FOTOGEN (Fotoğraf Sanatı Derneği) onur üyesi olan İzzet Keribar'a, FIAP (Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu) tarafından 1985’te AFIAP (Sanatçı), 1988’de ise EFIAP (Ekselans) ünvanları verildi. 1991’de Fransa Kültür Bakanlığı tarafından, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlediği fotoğraf etkinlikleri serisi nedeniyle "Akademik Palmiye Nişanı" alarak Şövalye olarak onurlandırıldı. Aynı yıl, National Geographic Traveler dergisinin uluslararası fotoğraf yarışmasında 16 bin fotoğraf arasından ikincilik ödülüne layık görüldü.
1997'de ve 2001'de, Fuji Film'in Avrupa Basın Fotoğrafları yarışmalarında iki kez birinci olan İzzet Keribar'ın, Türkiye'nin önemli seyahat dergilerinden Atlas'ta, Skylife'ta, yurt içinde ve yurt dışında birçok dergi ve kitapta yazı ve fotoğrafları yayımlandı. İzzet Keribar, 2012’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görüldü.
“Fotoğraf Sanatçıları Dizisi”nin 2015’te Eczacıbaşı Yayınları tarafından yayımlanan altıncı kitabı İzzet Keribar’ın kariyerine odaklanırken, Keribar’ın Işık Doğudan Gelir kitabı 2018’de İstanbul Fotoğraf Vakfı’ndan yayımlandı. Keribar, 2018’de “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görüldü.
Müze biletinizi çevrimiçi olarak satın almak için tıklayın.
Sergi etkinlikleriyle ilgili bilgi almak için tıklayın.
Mavi Şanzelize Bulvarı
Paris, Fransa
2009