“Başka Bir Yerde”, günümüz sinemasının en özgün yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan’ın daha önce gösterilmemiş yeni fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor. Sergi, sanatçının bugüne kadarki çalışmalarından farklı olarak Türkiye’nin yanı sıra, Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas, Rusya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 portreden oluşan bir seçkiye yer veriyor.
Karakterlerin yapılı çevre ve içinde yaşadıkları doğa ile kurduğu ilişkiler, özenle kurgulanmış fotoğrafik atmosfer, dramatik ışık kullanımı, renklerin birbirleriyle diyaloğu, abartısız duygular ve sakin yüz ifadeleri sergideki fotoğrafların tipik özellikleri olarak tarif edilebilir. Ceylan’ın çalışmaları yaşamlarımızın yaşadığımız coğrafyadan ayrı değerlendirilemeyeceğini akla getirmekle birlikte, aynı zamanda bizi birbirimize bağlayan insani deneyimlerin derinliğine de işaret ediyor. Serginin ve serinin başlığındaki “başka yer”, sanatçının seyahat ettiği ülkeleri hatırlatırken, yönetmenin filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız “başka bir yerde” olmayı arzulayan karakterlere de gönderme yapıyor.
Fotoğrafı çeken kişiye, dolayısıyla da bize tam karşıdan bakan bu özneler aracılığıyla insanların yaşadıkları hayat mücadelelerini, yalnızlıklarını, zaman zaman can sıkıntılarını ve melankolilerini görünür kılan Ceylan, coğrafyalar arasındaki farklılıklardan ziyade ortak duygulara odaklanıyor. Ceylan’ın tüm fotoğraflarında gördüğümüz kendine özgü biçimsel dil, hayal gücümüzü harekete geçirerek gitmediğimiz ve deneyimlemediğimiz coğrafyalara ve insanlara yakınlık hissetmemizi sağlıyor.
Küratör: Demet Yıldız Dinçer
Asistan Küratör: Dilara Ulu
Sanatçı hakkında:
26 Ocak 1959’da İstanbul’da doğdu ama çocukluğu baba memleketi olan Çanakkale, Yenice’de geçti. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi aldı. Koza (1995) adlı kısa filminin ardından çektiği uzun metrajlı Kasaba (1997) ve Mayıs Sıkıntısı (1999) filmleri Berlin Film Festivali’nde gösterildi. Ardından gelen Uzak (2002), İklimler (2006), Üç Maymun (2008) ve Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) filmleri, Cannes Film Festivali’nde iki kez Büyük Jüri Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve FIPRESCI ödüllerini kazandı. Kış Uykusu (2014) adlı filmi, 67. Cannes Film Festivali’nde, bu kez festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye’ye layık görüldü. Ahlat Ağacı (2018) filminin ardından, çekimleri Ağustos 2021’de tamamlanan yeni filmi Kuru Otlar Üstüne de Mayıs 2023’te Cannes’da gösterildi. Lise yıllarında başlayan fakat üniversite sonrası on yıl kadar kesintiye uğrayan fotoğraf çalışmaları, İklimler filminin mekân arayışları sırasında Türkiye’yi dolaşırken tekrar alevlendi. O günden sonra sinemanın yanı sıra fotoğraf çalışmalarını da sürdürüyor.
Nuri Bilge Ceylan, 1959
Çamurlu Çocuklar, Hindistan, 2011
150 x 178 cm
Arşivsel pigment baskı