İstanbul Modern’de gerçekleşen "Magnum Fotoğrafları ile Türkiye" sergisi kapsamında İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde yer alan "Magnum’un 60 Yılı" bölümünde, ajansın kuruluşundan bugüne uzanan bir seçki sundu. Bu bölümde, olaylar, alıntılar ve dünya fotoğraf tarihinin kilometre taşı olmuş 65 fotoğrafın yanı sıra Magnum’un 69 özgün yayını sergilendi.
Magnum Photos, 1947 yılında, 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan belirsizlik ortamı içinde savaştan doğrudan etkilenmiş dört önemli fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger ve David Seymour tarafından kuruldu. Savaşın psikolojik yıkımı içerisindeki Capa ve Seymour öncülüğünde kurulan ajans, kısa zamanda dünyanın en önemli ajanslarından biri haline geldi. Magnum Photos’un kuruluş amaçlarının başında, dünyayı sarsan olaylara tanıklık etmek ve genel toplumsal tutumu kışkırtmakta fotoğrafın büyük gücünü kanıtlamak düşüncesi ve isteği yer alıyor. Bir diğer amaç ise röportajların tercihi, süresi, fotoğrafların seçimi, negatiflerin özgülüğü, copyright’ın ustalığı ve dağıtımın kontrolü gibi fotoğrafçının üzerinde baskı oluşturduğunu düşündükleri birtakım kurallar, yaptırımlar, zorunluluklarla başa çıkabilmektir. Bu enerjiden baştan çıkan ve aynı etiği paylaşan başka fotoğrafçılar da onlara katılır. Bu şekilde yaratıcı topluluklarının en saygın, itibarlı ve en orijinallerinden birine hayat verirler.
Tüm cephelere, tüm kıtalara yayılmış bakışları dönemin iz bırakan olaylarında karşımıza çıkar. Devrimlere baş kaldırışlar gibi olayların yanı sıra günlük hayattan ve sanat dünyasından kişilere dair görüntüler de vardır. Belleğimizde yer eden ve uluslararası basında genişçe yer alan ikonlar da yarattılar. Aynı anda hem tanık, hem de sanatçıdırlar. Aykırılıkları ve basın dünyasına, modern sanata özgü kuralları aşarak bu çifte kimliği üstlerine alırlar.
Henri Cartier-Bresson’un karar anından Raymond Depardon’nun kırılgan anına, Gilles Peress’in belgesel arkeolojisinden Lise Sarfati’nin iç mekânlarına, Josef Koudelka’nın inşa edilmiş şiirlerinden Martin Parr’ın tüketimsel klişelerine kadar kanıtlanan benzersiz vizyonları, kitap serileriyle, sergilerle ve gençlerin onlardan ilham almasıyla kesinleşir.
Sergide, Magnum yayınlarından Henri Cartier-Bresson The Decisive Moment (Karar Anı) ve Les Européens (Avrupalılar), Ian Berry Living Apart (Ayrı Yaşamak) ve The English (İngilizler), Bruno Barbey Les Italiens (İtalyanlar) ve Martin Parr Common Sense (Sağduyu) gibi pek çok kitaba da yer verildi.
Sanatçılar: Abbas, Bruno Barbey, Robert Capa, Antoine d’Agata, Nikos Economopoulos, Leonard Freed, Harry Gruyaert, Jim Goldberg, Ara Güler, Erich Lessing, Costa Manos, Martin Parr, Gilles Peress, Paolo Pellegrin, Gueorgui Pinkhassov, Alex Webb
Küratörler: Diane Dufour, Julien Chapsal