İstanbul Modern, Şef Küratör Rosa Martínez'in düzenlediği ve Türk Ekonomi Bankası'nın ana sponsorluğunu üstlendiği "Çekim Merkezi" başlıklı sergiyle ilk uluslararası etkinliğini gerçekleştirdi.
Yurtdışından 13, Türkiye'den ise 3 sanatçının yapıtlarını bir araya getiren "Çekim Merkezi", günümüz sanatının ünlü isimleri Janine Antoni, Pilar Albarracín, Ghada Amer, Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Christian Boltanski, Anish Kapoor, Rem Koolhaas, Jeff Koons, Juan Muñoz, Santiago Sierra, Richard Wentworth, Maaria Wirkkala ile Türkiye'den Haluk Akakçe, Gülsün Karamustafa ve Kemal Önsoy'un yapıtlarını sanatseverlerle buluşturdu.
Serginin gerçekleşmesine Petrol Ofisi, British Council, Frame - Finish Fund for Art Exchange ve Bautek İnşaat gibi şirket ve kurumlar katkıda bulundu. Farklı anlam düzlemlerini ve çoğul estetik perspektifleri birbirleriyle bağlantılandıran "Çekim Merkezi" başlıklı sergi, geçtiğimiz yılların estetik üretimindeki kimi önemli anları gündeme getirdi ve uluslararası üne sahip sanatçıları buluşturdu.
Böylece İstanbul, 9.Uluslararası İstanbul Bienali ve birbirini tamamlayan başka kültürel etkinliklerle aynı zamana denk gelen "Çekim Merkezi" ile birlikte gerçek bir uluslararası ağırlık merkezi haline geldi.
"Çekim Merkezi" başlığı ise birden çok anlamı içeriyor. Bu kavram, hem yeni kavramsal ve estetik dünyalar kurmak amacıyla kararlılık ve belirsizlik arasında sürekli olarak devam eden oyunu hem de çağdaş sanattaki eğilim çokluğunu, kültürel açıdan önem taşıyan yeni coğrafi merkezlerin ortaya çıkışını ifade ediyor. Sergi bu anlamda, sanatçının bireysel denge arayışı ile çağdaş sanatın merkez ve çevre arasında bir denge kurma isteğini bir araya getirdi.
"Çekim Merkezi" sergisi aynı zamanda İstanbul Modern'in içinde bulunduğu jeopolitik alana ve yeni uluslararası müzelerin çekim merkezi olma durumuna da gönderme yaptı.
Küratör: Rosa Martínez