1970 yılında Kıbrıs, Lefkoşa’da doğan, 1982’de ailesiyle İngiltere’ye göç eden Hussein Chalayan, 1993’te Londra’daki Central St. Martins College of Art and Design’dan mezun olur.
Çalıştığı Birleşik Krallık’ta birkaç kez yılın modacısı seçilen Hussein Chalayan, güncel sanat ve tasarım alanının dünya çapında yenilikçi isimlerinden biri. “Kıyafeti felsefeye dönüştüren” Chalayan, fikir ve konseptlerini moda tasarımının yanı sıra sanat yapıtlarına ve sergilere de yansıtır. Defilelerini başlı başına bir performans ve sanat gösterisi gibi kurgulayan, dans gösterileri ve operalar için kostümler tasarlayan sanatçı; aynı zamanda kısa film, heykel, video ve ses yerleştirmeleri üretir.
“Üzgünüm Leyla” ise doğrudan müziğe eğilir ve ona kültürel bir form olarak bakar. Yapıtta, Türkiye’den ünlü pop şarkıcısı Sertab Erener’in heykeline ve onunla yaptığı özel ses ve görüntü kayıtlarına yer verir. Şarkıcı, ondan dinlemeye çok da alışkın olmadığımız şekilde klasik Türk müziğinin önemli örneklerinden birini, Sadettin Kaynak bestesi “Üzgünüm Leyla”yı orkestra eşliğinde yorumlar. Geleneksel enstrümanların olduğu bir orkestrayla böylesi alaturka bir parçayı yorumlayan Erener’in üzerinde Chalayan tasarımı, son derece modern bir kıyafet vardır. Sertab Erener, heykelinin suratı üzerine yansıtılan dijital görüntülerle hareketlendirilmiş, dile gelmiş ve arka odadan duyulan sesiyle ve orkestranın tek başına çaldığı görüntülerle adeta bedeninden ve bağlamından kopartılmış bir ruh gibidir.
Yerleştirme
Heykel, İki kanallı video yerleştirme, renkli ve sesli
180 x 52 x 52 cm, 7’ 17”
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu