Nejad Melih Devrim, ressam Fahrelnissa Zeid’in oğlu olarak 1923 yılında Büyükada’da doğar. Galatasaray Lisesi’nden sonra sanatçı, 1941-1945 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Léopold Levy’nin öğrencisi olur. 1946 yılında Paris’e giden sanatçı, 6 ay sonra ilk kişisel sergisini açar.
Sanatçı, 1960 yılına kadar olan sanatını, “Kaligrafi”, “Paris Ekolü Renkçiliği” ve “Siyah-Beyaz” olarak üç döneme ayırır. Sanatçı lirik soyut resmin uluslararası alanda tanınmış isimlerinden biridir. 1941 yılında “Liman” konulu toplumsal içerikli çalışmaların bulunduğu Yeniler Grubu sergisinde yer alır. 1950 yılında Sidney Janis Galeri’de açılan “Genç Amerikan ve Fransız Ressamları” sergisine Mark Rothko, Jackson Pollock, Maria Helena Vieira da Silva, Ad Reinhardt, de Staël gibi dönemin en önemli sanatçılarıyla birlikte katılan Devrim, 1945 sonrası Paris sanat ortamında gelişen “Paris Ekolü” içerisinde kendisine yer edinir. 1946 yılında Paris’e gidişinin ardından orada Ayasofya ve Kariye Müzesi’nde etüt ettiği Bizans sanatı sembolizmi ve mozaik sanatı, kaligrafi ve eski Türkiye sanatlarındaki araştırmalarından oluşan bir üslup geliştirir. Resmin plastik sorunlarına çizgisel bir ritim duygusu ve renk değerleriyle çözümler üretir.
“Soyut Kompozisyon”, Türkiye’den soyut resme yönelen bir ressamın elinden çıkmış en erken tarihli resimdir. Geometrik alanlara bölünen yüzeylerin ritim ve denge içerisinde birbirini tamamladığı resimde renk, doğadaki herhangi bir imgeyi çağrıştırmayan özgür bir kullanıma sahiptir. Ortaya çıkan tüm geometrik alanlar farklı bir boyama tarzıyla çeşitlendirilmiş, yüzeyler arasında farklı derinlik katları oluşturulur.
Resim
Tuval üzerine yağlıboya
237 x 304 cm
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu / Eczacıbaşı Topluluğu Bağışı