İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim görmüş ve yüksek lisans yapar. 1994-1999 yılları arasında Frankfurt Städelschule’de Prof. Hermann Nitsch ile çalışır. Sanatçı, çalışmalarını Almanya ve İstanbul’da sürdürüyor.
Yalçındağ, geleneksel sanatlardaki motif ve süsleme anlayışını çağdaş bir dille yorumlarken, İslam süsleme geleneğinin matematiksel düzen ve geometri ile olan ilişkisine de vurgu yapar. Tek bir bitki motifini sabırla çoğalttığı kompozisyonlarında, kökü klasik Batı resmine ait perspektif düzenini terk eder. Sanatçı, çalışmalarını üç aşamada oluşturur: Birinci aşamada boyayacağı yüzeyi desen formunda karakalemle çizer ve rastgele bir düzenle bu motifleri birbirine bağlayarak kompozisyonu çoğaltır. İkinci aşamada motifleri oluşturan çizgilerin üzerinden gümüş akrilik boyayla geçerek motifler arasında belirgin bir sınır çizmiş olur. Son aşamada ise, motiflerin içini boyanın dokusu yüzeyden taşacak ölçüde kalınlaştırarak boyar. Sabır, emek ve hassasiyet gerektiren bu sürecin sonucunda, resim yüzeyinde belirgin, üç boyutlu bir hacim oluşur.
Sanatçının “Kontrastlar” adlı çalışması, siyah ve beyaz renklerle beraber sanatçının üç temel ve onların karşıt renklerini kullanmasından alır. Bu duvar çalışması, süsleme ve motif geleneğinin mekânla kurduğu ilişkiye dair çağdaş bir yorumdur
Resim
Alüminyum üzerine akrilik
368 x 780 cm
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu
İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun Süreli Ödünç