1921 yılında Istanbul’da doğan Leyla Gamsız, Sivas’taki ilköğrenimi sırasında ressam Esref Üren’den resim dersleri alır. Daha sonra yüksek öğrenimini Istanbul Üniversitesi, Cografya Bölümü’nde tamamlar. 1939 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesine katılır. 1947 yılında aralarında ressam esi Hulüsi Sarptürk’ün ve yine ressam olan Nedim Günsür’ün de bulunduğu sanatçılarla “Onlar Grubu”nu kurar. Grup, ilk sergisini Akademi’nin yemekhanesinde açar. Bu grubun üretimlerini sergilemek için gösterdikleri büyük çabayı, sonraki yıllarda Gamsız kendi üretimleri için tekrarlayacaktır. Gamsız, 1950 yılında Paris’e giderek ilk önce Fernand Leger’in, daha sonra da Andre Lhote’un atölyesinde çalısmalarına devam eder. Istanbul’a döndükten sonra esiyle birlikte kısa bir süre Hendek’e yerleşir.
Peyzaj resimlerini ve köy yaşantısı üzerine kurguladığı kompozisyonlarının çoğunu Hendek’te gerçekleştirir. Bu dönemde yerel motifleri ve toplumsal gerçekçi üslubun tipik niteliklerini de çalışmalarına dahil eder. İzleyen dönemlerde ise sanatçı, renk kütleler inden oluşan soyutlamaları ile ön plana çıkar. Sanatçının bu dönemi külliyatının büyük bir bölümünü kapsayan nü tablolardan oluşur. Bu resimlerinin teknik kurgusu alttaki desenin rehberliği yerine, renk düzeninin sağlamlılığı üzerinden ilerler. Kadın bedeni üzerinden gerçekleştirdiği bu çalışmalarda renk anlayışı ve boya uygulaması artık yerleşmiş hatta ustalaşır. Bedenler hiçbir zaman doygun renklerle betimlenmemiş, figürler genellikle beyaz tonlardaki silik renklerle biçimlendirilir.
1956 tarihli resmi, sanatçının erken dönem çalışmalarını andırır. Daha geç çalışmalarında oluşturduğu renk kütlelerinden meydana gelen bir kadın bedeni yerine, kalın siyah boya ile çevrelenmiş ve konturlarla vurgulanmış bir figür betimlemesini örnekler.
Resim
Kontrplak üzerine yağlıboya
80 x 65 cm
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu
İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun süreli ödünç