Plastik sanatlar eğitimini Oklahoma Eyalet Üniversitesi, California Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu ve Berkeley California Üniversitesi’nde tamamlayan Tomur Atagök, Türkiye’deki akademik müzecilik eğitiminin kurucusudur.
Tomur Atagök, çalışmaları vasıtasıyla izleyiciye düşünme ve sorgulama alanları açmayı amaçlar. Resimlerinde, alışılmış yüzey ve malzemelerin dışına çıkar ve böylece, farklı düşünceleri malzeme çeşitliliği kullanarak temsil eder. Erken dönem çalışmalarında tuvalin yanında elişi kâğıtlarını, daha sonra ise çelik, alüminyum gibi malzemeleri yüzey olarak kullanır. 1990’lı yıllarda sanatçı bu yüzeylerle kolaj tekniğini de birleştiren çalışmalar üretir.
Tomur Atagök’ün çalışmalarında 1970’li yıllardan itibaren kadın teması belirgindir. Farklı ifade biçimleri aracılığıyla kadın kimliğini, varoluşunu ve ilişkilerini sorguladığı resimlerinde mitolojik kadın karakterler ve tanrıçaların yanı sıra sıradan kadın figürleri de sık sık karşımıza çıkar. Atagök’ün “Binbir Yüzlü Madonna”sı bu eğilimini en iyi örnekleyen yapıtlarındandır. Toplumsal bir figür olan şarkıcı Madonna’yı ele alan resim, kendi aile adını kullanmayan, dini bir figürün adını kendine sahne ismi olarak seçen ve çıktığı gösterilerinde her seferinde bir başka karaktere bürünen bir kadını yansıtıyor. 1980’ler modasının bir parçası olan bu eğilim, resimdeki davulcuda ve üçüncü paneldeki kadın figürlerinde de ele alınıyor. Bu nedenle resim, yüzünü yani kimliğini maske takarak gizleyen ve başka biri gibi görünmeye çalışmakla ilgileniyor.
Resim
Metal üzerine karışık teknik
200 x 300 cm
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu
Eczacıbaşı Topluluğu Bağışı