Beyaz Fonda Alp

Taner Ceylan, 1967

Beyaz Fonda Alp, 2006

Sanat eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nde tamamlayan Taner Ceylan, foto-gerçekçi üslubun en dikkat çekici uygulayıcılarından biridir.

Taner Ceylan, eşcinsel yaşama ve kültüre özgü öğeleri, kurguları tuvallerine taşırken gerçekçiliği sadece teknik bir başarı olarak değil, aynı zamanda hakikatin ifadesi, hatta vurgusu olarak da kabul eder: “Resimden beklentim, olabildiğince gerçekliği versin, güzelliğin gerçekliğini, benim gerçekliğimi versin. Hem görünen hem de mana gerçekliği olsun. (...) Mümkün olduğunca en büyük enerjiyi taşıyan çalışmalar yapmak istiyorum. Görüntüsünün güçlü olmasını istiyorum.”

Kimlik ve cinsiyet meselelerine odaklanan Ceylan’ın “Beyaz Fonda Alp” adlı resmi, bir anı tüm belirsizliğiyle dondurur. Belirsizliğin nedeni, figürün başını çevirdiği, arkadan öne dönerken adeta zamanın yavaşladığı o anın resmedilmesidir. Genellikle fotoğraflarda karşılaşılan bu hareketin flu olarak yakalandığı anın, resim disipliniyle betimlenmesi figürü metaforlaştırır. Oldukça detaylı ve ince ince gerçekleştirdiği resminde Ceylan, uygulamayı yaparken boyayı neredeyse görünmez kılar. Bu nedenle resim ilk anda hiper-gerçekçi tekniğine ters düşer gibi görünür. Ancak dışarıdan görünenin aslında tek gerçek olmadığına vurgu yapan resim, figürdeki belirsizliği netleştirmek için izleyiciyi daha yakından bakmaya davet eder.

Yapıtın Türü

Resim

Teknik

Tuval üzerine yağlıboya

Ölçüler

115 x 180 cm

Koleksiyon

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu /
İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun süreli ödünç