1981 Kütahya doğumlu olan Gözde İlkin, Mimar Sinan Üniversitesi resim bölümündeki lisans eğitiminin ardından, Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Sanatçı çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.
İlkin, kumaş üzerine uyguladığı çalışmalarında kalabalık insan gruplarını işlemeyle resmeder. Bazen tam işlenmemiş, boşlukta sallanan iplik parçalarına, akrilik boya ve farklı kumaş parçaları eşlik eder. Sanatçının üzerinde çalıştığı kumaş parçaları bulunmuş hazır nesneler olup, çoğu zaman üzerlerinde bir motif barındırırlar. Bu motifler çoğunlukla botanik, renkli ve karikatürize desenlerden oluşur. Yapıtlardaki figürlerin bazıları tuhaf anatomik özelliklere sahiptir: Kafalarından büyüyen et parçaları birkaç figürü birbirine bağlayarak, iç içe geçmiş bedenlerden beliren biçimsiz anatomik yapılar ortaya koyar. Dolayısıyla, tasvir edilen topluluk içerisindeki sosyal pozisyonlar da kendini ele verir.
2011 tarihli, “Av-Tarih Boyunca Medeniyetlerin Gerçek Yüzü” adlı yapıt, bu çalışma biçimine iyi bir örnektir. Üzerinde zarif çiçek bezemeleri olan, bulunmuş bir perdenin üstüne kurgulanmış bir öyküdür. Tüfekleri ve köpekleri ile ava çıkan bir grup erkeğin, silahlarının ucuna taktıkları “av” aslında gruptaki arkadaşlarından birinin kafasının bir uzantısıdır. İlkin’in çalışmalarında kendini tekrar eden başka bir öğe ise, figürlerin yüz detaylarının verilmemesi dolayısıyla da kimliklerin silik kalmasıdır.
Resim
Bulunmuş perde üzerine boya ve dikiş
266 x 136 cm
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu
İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun Süreli Ödünç