12 Mart 2021, Cuma 13.00
Canlı video konferans etkinliği
Konuşmalar İngilizce ve Türkçe gerçekleşecektir. Simultane çeviri yapılacaktır.
Lütfen uygulamanın son sürümünü kullandığınızdan emin olun.
Panel kaydını ilerleyen günlerde İstanbul Modern'in YouTube kanalında Türkçe ya da İngilizce olarak izleyebilirsiniz.
İstanbul Modern ve Kraliyet Sanat Koleji - Royal College of Art (RCA), tekstil ile teknoloji ilişkisine odaklandığı etkinlik dizisine “Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” başlıklı buluşmayla devam ediyor.
Serinin ikinci etkinliğinde farklı disiplinlerden gelen akademisyen, araştırmacı, sanatçı ve tasarımcılar kendi üretim ve araştırma süreçlerini paylaşıyor. Alanlarında uzman isimlerin ele alacağı konular tekstilin kullanım çeşitliliği yansıtıyor. Geleneksel üretim teknikleri, kolektif üretim yöntemleri, giyilebilir teknolojiler, tekstilin bir ifade aracı olarak kullanılması ve sürdürülebilirlik gibi konular tekstilin barındırdığı olanakların sınırsızlığına işaret ediyor.
“Üretim Yoluyla Düşünmek”, katılımcılara tekstile ilişkin yaratıcı süreçleri keşfetme ve birbirleriyle karşılaştırmalı olarak ele alma imkânı sunuyor. Çevrimiçi etkinlik dizisi sanat, zanaat ve teknoloji gibi alanların tekstille etkileşimi gibi konulara yer veriyor. Farklı çalışma yöntemleri çerçevesinde değerlendirilen tekstilin dünü, bugünü ve yarını masaya yatırılıyor.
Etkinlik Moderatörü:
Bager Akbay, Sanatçı / Eğitmen
Konuşmacılar:
1- Güneş Terkol, Sanatçı
"Akıntıya Karşı"
2- Begüm Cânâ Özgür, Tasarımcı, Studio Begüm Cânâ Özgür
“İş Başa: Tasarım Süreci ve Toplumsal Etki”
3- Dr. Berdan Kalav, İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Öğretim Görevlisi
“Türkiye Zanaat Mirasının Teknik Temelleri: Baskı kalıp örneği.”
4- İrem Sabanuç Gönül, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü, Öğretim Görevlisi
"Tekstilde Sürdürülebilirlik Esaslı Uygulamalar Üzerine"
5 - Oğuz 'Oz' Buruk, Doktora Sonrası Araştırmacı, Gamification Group, Tampere Üniversitesi
“Oyunbaz Deneyimler İçin ve Bu Deneyimler Aracılığıyla Giyilebilir Teknolojiler Yapmak”
Art and Humanities Research Council ve Newton Fund’ın desteğiyle kısa süre önce başlamış olan “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” projesi, yerel sanatçı ve tasarımcılar ile birlikte, gelişmekte olan akıllı yumuşak sistemleri ve yeni malzeme alanlarını keşfe çıkmayı amaçlıyor.
Projeyle ilgili daha fazla bilgi alabileceğiniz sayfaya tıklayabilirve aşağıdaki e-posta adresleri aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz:
Doç. Dr. Öğretim Üyesi Elif Özden Yenigün, Royal College of Art Tekstil Bölümü
Melodi Gülbaba, Asistan Küratör, İstanbul Modern
Güneş Terkol, Sanatçı
Güneş Terkol (d.1981, Ankara) 2004 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Ardından 2008 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Yakın çevresinden ilham alan sanatçı, topladığı malzemeleri ve hikayeleri diktiği kumaşları, videoları, desenleri ve müzikal kompozisyonlarında kullanıyor. Terkol aynı zamanda Ha Za Vu Zu sanatçı topluluğunun ve GuGuOu müzik grubunun üyesi.
Begüm Cânâ Özgür, Tasarımcı, Studio Begüm Cânâ Özgür
Studio Begüm Cânâ Özgür çalışmalarını İstanbul ve New York merkezli olarak yürüten bir ürün ve tekstil tasarım atölyesidir.
Begüm Cânâ Özgür, Bilkent Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Cranbrook Sanat Akademisi’nde ürün tasarımı üzerine tamamladı. 2014 yılında, kültürel çeşitliliği ile işlerinin esin kaynağı olan İstanbul’da atölyesini kurdu ve yönünü Türkiye’nin geleneksel zanaat kültürüne çevirdi.
Dr. Berdan Kalav, İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Öğretim Görevlisi
Berdan Kalav, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) uzmanı olduğu baskı, boyama ve tekstil kimyası alanlarında dersler veriyor. Pigment baskıda UV fiksajı, doğal boyalar, geleneksel baskı kalıp tekniği ve pamuk geri dönüşümü gibi alanlarda araştırmalarını sürdüren Kalav, pamuklu kumaşlarda ink jet baskı için uzman sistem yazılımı geliştirme konulu doktora çalışmasını NCSU ve İTÜ’de tamamladı.
İrem Sabanuç Gönül, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü, Öğretim Görevlisi
İstanbul’da doğan İrem Sabanuç Gönül, 2002 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü’nden mezun oldu. Sektördeki çalışmalarının ardından, 2004 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimi sırasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü’ne Araştırma Görevlisi olarak kabul edildi. 2017 yılında Sanatta Yeterliğini tamamladı.
Oğuz ’Oz’ Buruk, Doktora Sonrası Araştırmacı, Gamification Group, Tampere Üniversitesi
Tampere Üniversitesi, Finlandiya bünyesindeki Oyunlaştırma Grubu’nda (Gamification Group) Marie Curie Araştırma Görevlisi olan Oğuz ’Oz’ Buruk, Etkileşim Tasarımı alanındaki doktora eğitimini 2017 yılında Koç Üniversitesi-Arçelik Yaratıcı Endüstriler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KUAR) tamamladı.