Uluslararası Sanatçı Filmleri 2017

8 Mart–21 Mayıs 2017
Uluslararası Sanatçı Filmleri 2017

8 Mart - 21 Mayıs 2017

İstanbul Modern, hareketli görüntüye odaklanan ve dünyanın dört bir yanından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerini İstanbul’a taşıyan Artists’ Film International programına kısa süreli sergiler alanında yer veriyor. Sergi kapsamında video sanatı ve sanatçı filmleri hakkında söyleşi ve sunumlar da düzenleniyor. Sergideki videolar Artists’ Film International’ın 10. yılına özel olarak "işbirliği" konusuna odaklanıyor ve farklı türdeki işbirliklerinin sanatsal üretim sürecindeki yansımalarının yanı sıra bir kavram olarak “işbirliğinin” dönüştürücü etkisini el alıyor. Programa bu yıl İstanbul Modern’in davetiyle Diyarbakır’da yaşayıp çalışan sanatçı Cengiz Tekin katılıyor. Tekin’in "Cennetten Hemen Önce" adlı videosu 2017 yılı içinde sadece İstanbul Modern’de değil, programın uluslararası ortaklarında da gösteriliyor.

Londra’nın köklü sanat kurumu Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists’ Film International farklı coğrafyalardan 16 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor. Ortaklar video sanatıyla ilgili bilgi ve araştırmalarını birbirleriyle paylaşıyor ve her yıl belirli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor. Böylece oluşan ortak seçki, her bir kurum tarafından yürütülen küratöryel çalışma sonucu gösterimler ya da sergilerle izleyiciye sunuluyor. İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar ve Zeyno Pekünlü’nün videolarıyla katılmıştı.

Artists’ Film International 10. yılı kutlamaları kapsamında mayıs ayındaki 57. Venedik Bienali açılış günlerinde özel bir buluşma ve panel de düzenliyor. Programda, önceki yıllarda ortak kurumlar tarafından önerilen sanatçılardan bir seçkinin gösterimi de planlanıyor.

Program/İçerik: Çelenk Bafra, Senem R. Kantarcı

2017’nin Konuğu

Cengiz Tekin

1977 Diyarbakır doğumlu Cengiz Tekin, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olur. Fotoğraf ve video çalışmalarında genellikle toplumsal yaşamın kök salmış gelenek, aile, inanç gibi unsurlarını el alan Tekin, özellikle yaşadığı coğrafyanın gündemindeki meselelere eğilir. Belgelemekten ziyade, ironik bir yaklaşımla ele aldığı sıradan görüntüleri, ima edilen rutini aksaklığa uğratan, tekinsiz formlarda sunar. Kusursuz bir kare yerine, tedirgin edici olan görüntüleri seçerek izleyiciyi bir başka açıdan görmeye davet eder.

Cennetten Hemen Önce, 2015

HD Video, 04’28’’

Cengiz Tekin’in kişisel yaşamından yola çıkarak bulunduğu coğrafyaya ve daha geniş bir toplumsal alana uzanan çalışmalarından “Cennetten Hemen Önce”, son yıllarda tüm dünyanın şahit olduğu ve ortak gündem haline gelen sığınmacılık tartışmalarına dikkat çeker.

Video, bilinmez bir deniz kıyısında, dalgaların karaya ulaştığı herhangi bir eşikte, dizlerine kadar suda bekleyen birkaç insanın bakışlarını izleyiciyle buluşturur. Ayakları suda, bedenleri karaya dönük, sıkışmış halleriyle sadece karadakine bakarlar. Umut peşinde yahut çaresizlikle çıkılan yollarda verilen yaşam mücadelesi, geride kalanlar ya da yolu tamamlayamayanların hatıralarıyla birlikte yeni bir karanın eşiğinde dururlar. Kabul görmek ya da görmemek, yeni bir yerde yeniden bir yaşam kurmak ve en önemlisi de, yeni karanın mevcut yaşayanları tarafından karşılanma süreci ve meydana gelen sorunlar bu bakışlarda saklıdır.

Artists’ Film International 2017 Program Ortakları

Ballroom Marfa, Marfa, Texas, ABD

Belgrad Kültür Merkezi, Belgrad, Sırbistan

CCAA / Güncel Sanat Merkezi, Kabul, Afganistan

Fundacion PRÓA, Buenos Aires, Arjantin

GAMeC / Bergamo Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi, Bergamo, İtalya

Hammer Müzesi, Los Angeles, ABD

Hanoi DOCLAB, Hanoi, Vietnam

MAAT / Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi, Lizbon, Portekiz

NCCA / Ulusal Güncel Sanatlar Merkezi, Moskova, Rusya

n.b.k. / Neuer Berliner Kunstverein Video-Forum, Berlin, Almanya

Para Site, Hong Kong, Çin

Project 88, Mumbai, Hindistan

Tromsø Kunstforening, Tromsø, Norveç

Varşova Modern Sanat Müzesi, Varşova, Polonya

Whitechapel Gallery, Londra, Birleşik Krallık

PROGRAM

Dario Azzellini & Oliver Ressler

İşgal et, Diren, Üret – Officine Zero

2015, 33’

Neuer Berliner Kunstverein Video-Forum

Desire Machine Collective

Yakarış

2015, 14’ 25’’

Project 88

Denise Ferreira Da Silva & Arjuna Neuman

Sürüngen Yağmuru

2016, 27’

Ballroom Marfa

Laura Horelli, Nina Lassila, Agnese Luse, Angela Melitopoulos,
Eléonore De Montesquiou, Tanja Ostojić, Meggie Schneider,
Isabell Spengler, Gitte Villesen

Jūrmala

2010/2016, 9’

Belgrad Kültür Merkezi

Mikhail Karikis

Korktuğum Yok

2016, 10’

Whitechapel Gallery

Mary Reid Kelley & Patrick Kelley

Sakatat

2016, 12’51’’

Sanatçılar ve Susanne Vielmetter Projects, Los Angeles izniyle

Hammer Müzesi

Adrian Paci

Sütun

2013, 25'40''

Sanatçı ve kaufmann repetto, Milano izniyle

GAMeC / Bergamo Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi

Tümünü Gör