Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya

13 Eylül 2024
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya

GEÇMİŞ ETKİNLİKLER

Madre: Napoli'de Hikayeler

13 Eylül 2024, Cuma, 19.00

Etkinlik Mekânı: İstanbul Modern Oditoryum

Eva Fabbris
Direktör
Madre - museo d’arte contemporanea Donnaregina

Napoli’de yer alan çağdaş sanat müzesi Madre - museo d'arte contemporanea Donnaregina 2005 yılında kuruldu. Napoli’nin başkenti olduğu Campania Bölgesi yönetimi tarafından satın alınan ve Portekizli mimar Álvaro Siza Vieira'nın projesi temel alınarak restore edilen 19. yüzyıl yapısı Palazzo Donnaregina, müzeye ev sahipliği yapıyor. Kentin tarihi merkezindeki San Lorenzo bölgesinde, şehrin simge yapılarının hemen yanında bulunan müze, koleksiyonunun yanı sıra güncel müzecilik yaklaşımlarıyla kurguladığı süreli sergilerle geçmişten geleceğe ışık tutuyor.

Eva Fabbris, “Madre: Napoli’de Hikâyeler” başlıklı konuşmasında müzenin sergi ve programlarına yön veren araştırmalara odaklanıyor. Napoli’nin bir Akdeniz metropolü olarak bölge sanatındaki kültürel etkilerini kavramaya odaklanan bu çalışmalar, müzenin sanat tarihi yazımını daha kapsamlı hale getirmek için geçtiğimiz yüzyıldaki kadın sanatçılara ağırlık veren araştırmalarıyla çok yönlü bir çerçeve çiziyor. Koleksiyonunda Francesco Clemente, Mimmo Paladino, Anish Kapoor, Richard Serra, Jannis Kounellis, Rebecca Horn ve Sol LeWitt gibi sanatçıların yer aldığı Madre’nin, kamusal programları aracılığıyla Napoli, kentin dönüşen peyzajı ve kent sakinleriyle nasıl etkileşim kurmayı sürdürdüğü de konuşma çerçevesinde ele alınıyor.

İnsani Bilimler alanında doktorasını tamamlayan Eva Fabbris; Fondazione Prada, Galleria Civica di Trento ve Bolzano’daki Museion’un küratöryel ekiplerinde çalıştı. Aynı zamanda, aralarında Madre’nin de yer aldığı çeşitli kurumlarda bağımsız küratör olarak sergiler düzenledi. Milano’daki NABA - Nuova Accademia di Belle Arti’de öğretim görevlisi olarak çalışan Fabbris, çeşitli kurumlarda konferanslar veriyor ve konuşmalara katılıyor. Tüm bunların yanında çağdaş sanat yayınları için yazılar kaleme alırken, Diego Macron, Alessandro Pezzoli, Yervart Gianikyan ve Angela Ricci ile Paul Siestema gibi sanatçılara odaklanan kitapların editörlüğünü üstleniyor.

Etkinlik ücretsizdir. 

Konuşma dili İtalyancadır ve simultane çeviri yapılacaktır.

Katılım salon kapasitesi ile sınırlıdır.


Fotoğraflar: Amedeo Benestante

Madre - museo d’arte contemporanea Donnaregina, Napoli, Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee, Napoli izniyle

Eva Fabbris 

Rebecca Horn, Spirits, 2005, Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee, Napoli izniyle

Daniel Buren, Axer / Désaxer, 2015 © DB-ADAGP Paris. Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee, Napoli izniyle

Francesco Clemente, Ave Ovo, 2005, Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee, Napoli izniyle

 

Bir Dağ Gibi Düşünmek

1 Mart 2024, Cuma, 19.00

Mekân: İstanbul Modern Oditoryum

Lorenzo Giusti

Direktör

GAMeC - Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo

Kapılarını 1991 yılında açan GAMeC - Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo, kurulduğu günden bu yana 15. yüzyılda inşa edilen manastırda sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor. Bergamo kentinin sanat hamiliği geleneğini bugüne taşıyan müze, 20. yüzyılın başından günümüze kadar tarihlenen 3000 civarı sanat yapıtını barındırıyor. GAMeC, ana koleksiyonları yanında Balla, Boccioni, de Chirico, Kandinsky ve Morandi gibi 20. yüzyılın büyük sanatçılarının çalışmaların yer aldığı Spajani Kolekisyonu, heykeltıraşın kendisi tarafından Bergamo kentine bağışlanan Manzù Koleksiyonu, 1950 ve 1960’lara odaklanan Succhi Koleksiyonu ile Accademia Carrrara Koleksiyonları’ndan müzeye aktarılan yapıtları barındırıyor.

GAMeC’in Palazzetto dello Sport [Küçük Spor Sarayı] çatısı altında yer alacak yeni binasında 2026 yılında hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Carlo Cappai ve Maria Alessandra Segantini tarafından kurulan mimarlık ofisi C + S imzalı proje, GAMeC’in sanat akımlarına, sanatçılara ve farklı konulara odaklanan sergileri yanında farklı programlarına ev sahipliği yapmak ve kurumun günümüzdeki gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlandı. Yeni proje, yalnızca 1960’larda inşa edilen spor salonunun dönüşümüne değil, aynı zamanda kentsel ölçekte bir müdahaleye de işaret ediyor.

GAMeC’in direktörü Lorenzo Giusti’nin konuşmasına başlığını veren “Bir Dağ Gibi Düşünmek” başlıklı proje, müzenin gelecek vizyonunun yalnızca yeni binayla sınırlı olmadığını gösteriyor. Sürdürülebilirlik ve topluluk kavramlarını mercek altına alacak iki yıllık bu proje, yirmi sanatçı ve sanatçı kolektifi tarafından yürütülecek çok yönlü bir etkinlik programı olarak kurgulanıyor. Daha önce aralarında Kunsthaus Baselland, Venedik Bienali, Palazzo Grassi ve Punta della Dogana, Milano Trienali ve Palazzo Strozzi gibi kurum ve etkinliklerde görev alan Giusti, 31 Mayıs 2024’te kapılarını açacak 9. Gherdëina Bienali’nin de küratörlüğünü üstleniyor. Lorenzo Giusti, konuşmasında geçmişten geleceğe GAMeC’i farklı yönleriyle tanıtırken Gherdëina Bienali’nin içeriğiyle ilgili de ipuçları verecek.

Venedik’teki Pinault Koleksiyonu: Kısa Bir Tarih

24 Kasım 2023, Cuma, 19.00

Mekân: İstanbul Modern Oditoryum

Mauro Baronchelli

Operasyon Direktörü

Palazzo Grassi ve Punta della Dogana

Venedik’te 2006 yılında kapılarını açan Palazzo Grassi’den sonra 2009 yılında sanatseverlerle buluşan Punta della Dogana, Pinault Kolekisyonu’nun çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Paris’te 2021 yılında açılan Bourse de Commerce’in bu mekânlara eklenmesiyle Pinault Koleksiyonu’nun ve faaliyetlerinin daha çok sanatseverle buluşması hayali gerçeğe dönüşüyor. Yaklaşık elli yıldır gelişmeyi sürdüren Pinault Koleksiyonu, barındırdığı on bine yakın çağdaş sanat yapıtıyla dünyanın bu alandaki en önemli koleksiyonlarından biri. Aynı zamanda yine Venedik’te yer alan Teatrino di Palazzo Grassi’de 2013’ten bu yana yürütülen programlar, koleksiyonunun Venedik’te yıl boyunca etkin olma amacını destekliyor.

18. yüzyılın ikinci yarısında konut olarak inşa edilen Palazzo Grassi, Büyük Kanal kenarında yer alırken, 17. yüzyılda inşa edilmeye başlanan ve Venedik’in gümrük yapıları olarak hizmet etmiş Punta della Dogana, Büyük Kanal ve Guidecca Kanalı’nın birleştiği konumda bulunuyor. Teatrino di Palazzo Grassi’yle birlikte bu iki yapının restorasyonu 1995 yılında Pritzker Ödülü’ne layık görülen Tadao Ando tarafından yürütüldü. Ando’nun yapıların özgün mimarilerini ve dönüşümlerini ortaya çıkararak yaptığı müdahalelerle tasarladığı sergi alanları, yapıları günümüze taşırken tarihin farklı katmanlarını da görünür kılıyor.

Dünyanın dikkatle takip edilen sanat etkinliklerinden Venedik Bienali sayesinde çağdaş sanat atlasının en önemli merkezlerinden olan Venedik’teki Palazzo Grassi ve Punta della Dogana’yı operasyon direktörü Mauro Baronchelli tanıtıyor. Daha önce İtalya’nın Bergamo kentinde belediyenin kültür politikaları için çalışmalar yürüten ve çeşitli sanat dallarına odaklanan proje ve etkinliklerde görev alan Baronchelli, aynı zamanda gençlerin sanata erişimi üzerine de yoğunlaştı. Ayrıca 2008 ve 2015 yılları arasında yenileme nedeniyle kapalı olan Accademia Carrara’nın yeniden açılışı sürecinde de çalıştı. Mauro Baronchelli, konuşmasında Palazzo Grassi ve Punta della Dogana’da düzenlenen sergilerden, kurumun işleyişinden ve geleceğe ilişkin planlarından bahsedecek.

Günümüzde müzeler: Bir vaka analizi olarak Castello di Rivoli

6 Ekim 2023, Cuma, 19.00

Yer: İstanbul Modern Oditoryum

Carolyn Christov-Bakargiev

Direktör

Castello di Rivoli Çağdaş Sanat Müzesi

Bulunduğu yerleşkeyle Orta Çağ’dan günümüze dönüşen tarihe tanıklık eden Castello di Rivoli – Çağdaş Sanat Müzesi, kapsamlı bir restorasyon sonrası 1984 yılında İtalya’nın ilk çağdaş sanat müzesi olarak kapılarını açtı. İtalya’nın kuzeybatısında yer alan Piyemonte bölgesinin başkenti Torino’nun hemen dışındaki Rivoli’de bulunan yerleşke, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Savoy Hanedanı’na ait sarayın ev sahipliğindeki müze, ziyaretçilerle buluşturduğu sergi ve programlarla birlikte öncülük ettiği araştırmalar aracılığıyla güncel dönüşümlere mercek tutarken geçmişle etkileşim kurmaya olanak tanıyor.

Koleksiyonunda İtalyanca yoksul sanat anlamına gelen Arte Povera sanat akımına ilişkin önemli çalışmalar barındıran Castello di Rivoli, kültür ve sanatı bugünün bağlamını anlamak için önemli araçlar olarak tarif ediyor. Buna paralel olarak farklı ölçekli aktörlerin katkılarıyla yapılandırılan katılımcılık odaklı faaliyetler, sanatı toplumun gelişimindeki en önemli olgulardan biri olarak konumlandırıyor. Müze koleksiyonunun gelişimine ve sergilerin çerçevesinin oluşturulmasına rehberlik eden yaratıcılık, araştırma, eğitim ve kültürel gelişim gibi kavramlarsa yerel, bölgesel ve küresel anlatılar arasında bağ kurmayı mümkün kılıyor.

“Tuzlu Su” başlığıyla 2015 yılında düzenlenen 14. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü üstlenen Christov-Bakargiev (Ridgewood, New Jersey, 2002 yılında Castello di Rivoli’nin şef küratörü olarak müzedeki ilk görevini üstlendi. Christov-Bakargiev, 2008 yılında 16. Sidney Bienali’nin küratörlüğünü yapmak için Castello di Rivoli’den ayrıldı, ancak 2009 yılında kuruma geçici direktör pozisyonuyla geri döndü. 2012 yılında izleyicilerle buluşan dOCUMENTA (13)’ün sanat direktörlüğünü yapana kadar bu görevde kalan küratör ve yazar Christov-Bakargiev, 2016 yılında Castello di Rivoli’nin direktörü olarak görevine başladı. 2015 yılında sanat, bilim ve kültürel arabuluculuk alanında öne çıkan isimlere Almanya’nın Hesse Eyaleti tarafından verilen Kültür Ödülü’nün sahibi olan Chritosv-Bakargiev, Roma’daki Villa Medici ve New York’taki MoMA PS1 gibi dünyada merakla izlenen kurumlarda sergi ve programlar düzenledi, sanatçılara ve sanat akımlarına odaklanan çalışmalar yayınladı.
 

Tümünü Gör