Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Fransa

16 Ocak 2019–21 Ocak 2020
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Fransa

İstanbul Modern’in 2012 yılında düzenlemeye başladığı "Müzeler Konuşuyor", uluslararası müze profesyonellerini Türkiye’deki meslektaşlarının yanı sıra müze ziyaretçileriyle ve internet üzerinden küresel izleyicilerle buluşturan bir söyleşi platformu.

Müzeler Konuşuyor, 2012-2014 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri, 2014-2015’te Birleşik Krallık ve 2016-2017’de Almanya’nın ardından, 2019 yılında Institut français işbirliğiyle Fransa’ya odaklanıyor.

İstanbul Modern, program kapsamında Fransa’daki sanat kurumlarının müzecilik alanına getirdiği özgün katkıları, kurumların tarihlerini, organizasyon yapılarını ve gelecek stratejilerini mercek altına alıyor.

GEÇMİŞ ETKİNLİKLER

Günümüzün Zorluklarıyla Yüzleşen Olağanüstü Bir Yer

21 Ocak 2020, Salı, 19.15

Mekân: İstanbul Fransız Kültür Merkezi

Sandra Patron

CAPC Bordeaux Çağdaş Sanat Müzesi

Direktör

1973 yılında Bordeaux’da kurulan CAPC (Centre d’arts plastiques contemporains) 1984 yılında Bordeaux Çağdaş Sanat Müzesi adını aldı. 1824 yılında inşa edilen Entrepôt Lainé adlı depo binasında yer alan kurum, yenilendiğinden bu yana 3.500 metrekareye ulaşan sergi alanlarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Koleksiyon ve sergileriyle 20. yüzyılın temel estetik yaklaşımları ve çağdaş sanatçıların üretimleri arasında bağ kurmayı amaçlayan müze, Bordeaux ve bulunduğu bölge için en önemli sanat aktörlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Müzenin kurucusu Jean-Louis Froment’ın önderliğinde, Louise Bourgeois’dan Sol LeWitt’e, Richard Serra’dan Keith Haring’e çağdaş sanatın öne çıkan isimleri, yapıtlarıyla Bordeaux izleyicisiyle bir araya geldi. Daha sonraki yıllarda görev alan direktörler de "Traffic" (1996), "Jim Shaw. Left Behind" (2012) ve "Beatriz González: Retrospective 1965-2017" (2017) gibi çığır açan sergileri ziyaretçilerle buluşturdu. 2019 yılı Eylül ayından itibaren müzenin direktörlüğünü üstlenen Sandra Patron konuşmasında, dünyayı etkisi altına alan iklim krizi, kurumların mücadele ettiği sıkıntılar, temsil sorunları ve katılımcılık gibi başlıklar üzerinden müze kavramını, kurumun mekân ve tarihine ilişkin açılımlarla ele alacak.

Fransa’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren müzelerde ve sanat kurumlarında çeşitli görevler üstlenen Patron kariyeri boyunca sanat alanında pek çok programın parçası oldu. Bu süreçte Fransa’da olduğu kadar farklı ülkelerdeki önemli sanat merkezlerinde de projeler yürüttü. 2013 yılından 2016 yılına kadar Fransa’daki Ulusal Görsel Sanatlar Merkezi’nde (Cnap) koleksiyona yeni yapıtlar kazandırmakla görevli kurulun üyesi olan Sandra Patron, 2019 yılında da Venedik Bienali Fransa Pavyonu seçici kurulunda da yer aldı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Hareketli Bir Müze, Kente Açık Bir Bienal

7 Kasım 2019, Perşembe, 19.00

Etkinlik mekânı: İstanbul Modern Sinema

Isabelle Bertolotti

macLYON

Direktör

1984 yılında kurulan Lyon Çağdaş Sanatlar Müzesi macLYON, 1995 yılında Renzo Piano tarafından tasarlanan binasına taşındı. Modüler tasarımı sayesinde her yeni projeyle en baştan kurgulanmaya imkân tanıyan bir mimariye sahip müzenin programlarında Fransa’dan ve dünyanın farklı ülkelerinden sanatçılar yer alıyor. Müzede düzenlenen çağdaş sanatın farklı disiplinlerine yer veren sergiler, uluslararası kurumlarla yapılan işbirlikleri sonucu biçimleniyor. macLYON koleksiyonunun en önemli özelliklerinden biri, sanatçılarla doğrudan kurulan işbirlikleri sonucunda üretilmiş yapıtlara odaklanması.

2018 yılından itibaren macLYON’un direktörlüğünü üstlenen Isabelle Bertolotti, farklı dinamiklerin yarattığı dönüşümlere ek olarak, zamanla değişen eğilim ve zevklerin yarattığı baskıyla karşı karşıya kalan müzelerin temel görevinin geleceğin mirasını korumak olduğunu belirtiyor. Bertolotti konuşmasında, 200 yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren müzecilik geleneği çerçevesinde macLYON’un yaklaşımını paylaşacak. Koleksiyon ve süreli sergilerin içeriklerinin oluşturulmasıyla birlikte müzenin farklı aktörler ve ziyaretçilerle olan etkileşimiyle ilişkisini katılımcılara aktaracak.

Isabelle Bertolotti, Lyon 2 Üniversitesi ve École du Louvre’da müzecilik ve çağdaş sanat alanlarında eğitim aldı. 1995 yılından itibaren macLYON’da sergilerden sorumlu olarak görev yapan Bertolotti, tanınırlığı her geçen gün artan sanatçılara odaklanan oluşumlar aracılığıyla Fransa’da ve dünyanın farklı kentlerinde bağımsız küratör olarak çalışmayı sürdürüyor. Ayrıca Bertolotti, her iki yılda bir gerçekleştirilen ve macLYON’un da ev sahipliği yaptığı Lyon Çağdaş Sanat Bienali’nin de sanat direktörlüğünü üstleniyor.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

IMMERSIVE ART FESTIVAL

3 Ekim 2019, Perşembe, 19.00

Etkinlik mekânı: İstanbul Modern Sinema

Michael Couzigou

Atelier des Lumières

Direktör

Atelier des Lumières, Endüstri Devrimi sırasında Plichon Kardeşler tarafından donanma ve demir yolu şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 1835 yılında kurulan Chemin-Vert Dökümhanesi çatısı altında kurulur. Dökme demir parçaların üretimini yapan fabrika, hem 1929 yılındaki tüm dünyayı etkileyen Büyük Buhran’dan hem de endüstriyel plastik üretiminin de başlamasından etkilenir. 1935 yılında bu alanda hizmet vermeyi durdurduktan sonra el değiştiren dökümhane, bundan sonraki 65 yıl boyunca, araç gereç imalatına odaklanan bir tesis olarak hizmet verir ve 2000 yılında kapanır.

Dökümhane, Culturelspaces yönetim kurulu başkanı Bruno Monnier tarafından 2013 yılında tekrar keşfedilir. Dört yıl boyunca süren yenileme çalışmaları sonucunda Paris’te dijital sanat alanına odaklanan bir sanat merkezi olarak 2018 yılında Atelier des Lumières [Işıklar Atölyesi] adıyla sanatseverlere kapılarını açan kurum, açılışında "Gustav Klimt", "Hundertwasser" ve "POETIC_AI" başlıklı üç sergiyi izleyiciyle buluşturan kurumun Klimt sergisi sekiz ayda 1.200.000’i aşkın ziyaretçiyi ağırlar.

Atelier des Lumières 2019 yılında ise sergi mekânlarının tüm yüzeylerini kaplayan "Van Gogh, Yıldızlı Gece" sergisi için görsel ve işitsel üretimlerle sanatçının yaşamını ve yapıtlarının izini sürmeyi amaçlar. Kurumun direktörlüğünü üstlenen Michael Couzigou, ekim ayında ilk defa gerçekleştirilecek "IMMERSIVE ART FESTIVAL" başlıklı bir etkinlik planlıyor. Bu kapsamda Atelier des Lumières’de yer verilecek, mekânla bütünleşik dijital sanat çalışmaları, izleyiciyi çepeçevre sararken, katılımcıları yapıtlarla etkileşim kurmaya davet edecek.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Oluşum Sürecinde LE BAL

23 Mayıs 2019, Perşembe, 19.00

Etkinlik mekânı: İstanbul Modern Sinema

Diane Dufour

LE BAL

Eş Direktör

Raymond Depardon ve Diane Dufour tarafından 2010 yılında kurulan LE BAL, sergiler, yayınlar, fikirler, genç yetenekler ve eğitim programlarına ev sahipliği yapmak üzere şekillendirilen bir platform olarak hizmet ediyor. Bu kapsamda fotoğraf, video, sinema ve yeni medya gibi çağdaş imgenin tüm ifade araçlarını barındıran ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olarak özgün bir seçki sunuyor. LE BAL, görsel imgenin toplumdaki rolünü sorgularken unutulmuş ya da nadiren sergilerde kendine yer bulan sanatçılara olduğu kadar yeni tanınmaya başlayan isimlere de program ve sergilerinde yer veriyor.

LE BAL’in eş direktörlerinden Diane Dufour, konuşmasını kurumun en çok öne çıkan sergi ve yayınlarından "Provoke", "Dave Heath" ve "Clément Cogitore"ye odaklanarak kurguluyor. Dufour, imgeye dair araştırmaların sürdürüldüğü bu laboratuvarın temel prensiplerini aktarmanın yanında estetik ve politik konulara eğilmeyi amaçlayan bağımsız bir sanat merkezinin oluşum sürecinde karşılaştığı zorlukları katılımcılarla paylaşıyor. Tüm bunların yanında bir eğitim platformu olarak biçimlendirilen "La Fabrique du Regard" ile bu programı güçlendiren dijital platform "ERSILIA"yla ilgili bilgi veriyor.

Diane Dufour, LE BAL’de gerçekleştirdiği sergiler ve yürüttüğü programlarla olduğu kadar Mark Cohen, Dark Knees; Lewis Baltz, Common Objects; Dave Heath, Dialogues with Solitudes gibi kitaplarla da tanınıyor. İstanbul Modern’deki konuşmasında değineceği projelerden "La Fabrique du Regard"ı Christina Vidal’le birlikte 8-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin görsel okuryazarlığını geliştirmek üzere on yıldır yürütüyor. Diane Dufour ayrıca 2013’te Avrupa çapındaki 30 müzenin projelerini paylaşıp fikir alışverişi yapabileceği "Curator’s Day" adıyla bir platform da kurguladı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

MAC VAL, Bölge için Bir Müze (Yapım Aşamasında)

11 Nisan 2019, Perşembe, 19.00

Etkinlik mekânı: İstanbul Modern Sinema

Alexia Fabre

MAC VAL, Val-de-Marne Çağdaş Sanat Müzesi

Şef Küratör

MAC VAL, Paris yakınlarında yer alan Val-de-Marne’e bağlı Vitry-sur-Seine’de, dünyanın kültürel ve sanatsal açıdan en zengin bölgelerinden birinde yer alıyor. Bununla birlikte müzenin bulunduğu çevrenin toplumsal yapısı çok katmanlı ve kültür-sanata erişimi kısıtlı grupların yoğun olduğu bir profil sergiliyor. 2005 yılında kurulan MAC VAL, bireylerin sanatla, özellikle de bulunduğu bölgedeki toplumun yapısına cevap veren bir programla bir araya gelebileceği şartları oluşturmayı amaçlıyor.

MAC VAL, Val-de-Marne Çağdaş Sanat Müzesi, 1950’lerden günümüze Fransa’daki çağdaş sanata ve sanat ortamına odaklanan ilk kurum olarak dikkat çekiyor. Bulunduğu çevreyi Fransa ve farklı coğrafyalardan örneklerle irdeleyen kurum, bu süreçte toplumun ortak değerleriyle birlikte çeşitliliğini yansıtarak özgünlüğünü sürdürüyor. Kuruluşundan bu yana dönüşüm halindeki müzenin yer verdiği sanatsal içerik ve kültürel etkinlikler, kamuyla kurum arasındaki ilişkinin de devamlılığını sağlıyor. Ekonomik ve sosyal devrimlerle gün geçtikçe değişen dünyada, kuruluşundan bu yana bulunduğu özel noktadan hem bölgesinin hem de dünyanın geleceğine bakıyor.

MAC VAL’in kuruluşundan beri şef küratörlüğünü üstlenen Alexia Fabre, 1998
yılından itibaren müzenin kuruluş sürecinde etkin rol oynadı. 2005 yılından itibaren kurumun sanatsal ve kültürel politikalarını belirlemenin yanında, müzenin bulunduğu bölgenin toplumsal yapısıyla bağlantılı sergi ve programlara şekil veriyor. 2009 ve 2011 yıllarında Nuit Blanche Paris’nin sanat direktörlüğünü MAC VAL’de süreli sergilerden sorumlu Frank Lamy’yle birlikte üstlendi. 2007-2011 yılları arasında École du Louvre’da ders de veren ve 2017 yılında Québec, Kanada’daki Manif d’Art Çağdaş Sanat Bienali’nin misafir küratörlüğünü yapan Fabre, Grand Palais’deki "Ay" sergisinin (3 Nisan – 22 Temmuz 2019) eş küratörüdür.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

21. Yüzyılda Müzeyi Düşünmek

16 Ocak 2019, Çarşamba, 19.00

Mekân: Fransız Kültür Merkezi

Bernard Blistène

Centre Pompidou Ulusal Modern Sanat Müzesi

Direktör

1947 yılında Palais de Tokyo’da açılan Ulusal Modern Sanat Müzesi, Ocak 1977’de ziyaretçilerine kapılarını açan Centre Pompidou bünyesine katılır. 1905 yılında doğan Fovizm akımından günümüze kadar tüm sanat disiplinlerini kapsayan 120.000 yapıta sahip Ulusal Modern Sanat Müzesi ve bünyesindeki Endüstriyel Yaratım Merkezi (MNAM-CCI) kuruluş amaçları gereği sürekli bir dönüşüm halindedir.

Ulusal Modern Sanat Müzesi, büyük anlatıların sonunun gelmesi ve küreselleşmeyle birlikte yakın zamanda kendi tarihini ve modern anlatının karmaşıklığına ışık tutmanın gerekliliği üzerine düşünmeye başladı. Müze bugün, bu tutuma paralel olarak, geçmiş ve günümüzü sorgulamak amacıyla yeni kuramsal ve sanatsal perspektifler oluşturmayı hedefliyor.

2013 yılından itibaren Centre Pompidou’nun direktörlüğünü yürüten Bernard Blistène, Birleşik Devletler’de pek çok serginin gerçekleştirilmesinde görev aldıktan sonra, Centre Pompidou’da 2000 yılında Sanat Üretimi Genel Müfettişi ve 2008 yılında Kültürel Gelişim Bölümü Direktörü olarak görevlendirildi. Bu görevi süresince "Un Nouveau Festival" (Yeni Bir Festival) adıyla farklı güncel sanat alanlarını birbiriyle buluşturan bir etkinlik tasarladı. Blistène, hâlen Centre Pompidou’da modern ve çağdaş sanat koleksiyonlarının geliştirilmesi ve restorasyonundan sorumlu olarak görevine devam ediyor.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Tümünü Gör