Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Birleşik Krallık

9 Aralık 2014–14 Nisan 2015
Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Birleşik Krallık

İstanbul Modern’in dünyada öncü rol üstlenen müzelerin yöneticilerini Türkiye’den izleyiciler ile buluşturarak güncel müzecilik alanında yeni bir bilgi paylaşım ağı ve iletişim platformu yaratmak amacıyla 2012 yılında başlattığı program “Müzeler Konuşuyor”, Birleşik Krallık'tan müze profesyonellerini davet ettiği konuşma serisiyle tamamlandı.

İstanbul Modern ve British Council’ın birlikte düzenlediği
“Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Birleşik Krallık” programı kapsamında Aralık 2014 – Nisan 2015 tarihleri arasında Birleşik Krallık'tan sekiz sanat müzesinin direktör, küratör ve departman yöneticileri İstanbul’a geldi.

Dünyanın ilk ulusal halka açık müzesinin kurulmasından itibaren müzecilik alanında öncü rol üstlenmiş olan Britanya müzeleri, kültürel miras alanında birikimlerini yenilikçi yaklaşımlarla birleştiren eşsiz tecrübelerini aktardılar.

Konuşmalar, müze yönetimi ve kaynak geliştirme, küratöryel pratikler, koleksiyon ve arşivler, eğitim programları, halkla ilişkiler ve izleyici geliştirme, pazarlama ve iletişim stratejileri, yeni teknolojiler, müze mimarisi ve sergi tasarımı gibi temel konulara odaklandı.

MÜZELER KONUŞUYOR: KONUĞUMUZ BİRLEŞİK KRALLIK

Sanat Kurumlarında Kültürel Çeşitliliğin Temsili

Tessa Jackson OBE, Direktör

Iniva (Uluslararası Görsel Sanatlar Enstitüsü)

14 Nisan 2015 Salı, 19.00

Iniva, 1994 yılında kamu fonlarıyla kurulduğunda amacı Birleşik Krallık’taki kültürel iklimde farklı kültürlerden sanatçı, küratör ve yazarların yetersiz temsiline bir yanıt üretmekti. Günümüzdeyse kültürel çeşitliliğin anlamının bile sürekli değiştiği, daha küresel bir dünyada faaliyet yürüten Iniva, çoğulcu sanat tarihi yazımına katkıda bulunuyor.

Yeni ve duyulmamış sesleri desteklemeye devam eden Iniva, ırk ve temsil politikalarının araştırılabileceği bir alan sunuyor. Kurumun direktörü Tessa Jackson, sergi ve koleksiyonlarıyla alternatif uluslararası perspektifler geliştiren müzeler ve galerilerin önemi ve önlerindeki engelleri tartıştı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Yerelin Cazibesi: Misafir Sanatçı Programları, Sanat Okulları, Müzeler

Sam Thorne, Artistik Direktör

Tate St Ives

7 Nisan 2015 Salı, 19.00

St Ives kentinin İkinci Dünya Savaşı sonrası Britanya modernizminin merkezi olarak sahip olduğu eşsiz kültürel ortamda 1993 yılında kurulan Tate St Ives, uluslararası modern ve güncel sanat alanında zengin bir sergi ve etkinlik programı sunuyor. Müze aynı zamanda, 20. yüzyıl Britanya sanatının en önemli isimlerinden birinin yapıtlarına ev sahipliği yapan Barbara Hepworth Müzesi ve Heykel Bahçesi’ni yönetiyor.

Müze ve sanat kurumları gitgide yaygınlaşan sanatçı güdümlü eğitim projelerinden ne öğrenebilir? Merkezinde misafir sanatçı programları olan bir müze nasıl olurdu? Sam Thorne konuşmasında Manifesta 6’dan, Ahmet Öğüt’ün Silent University’sine uzanan alternatif sanat okulu projelerine bir bakış sunarak, müzeler için etkilerini değerlendirdi. Eş kuruculuğunu üstlendiği, Londra’daki sanat okulu/ortak alan Open School East ile Tate St Ives’da geliştirdiği misafir sanatçı programıyla ilgili tecrübelerini aktardı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Dijital Alanın Küratörlüğü: Yeni Bir Sanat Formunun İcadı

Ruth Mackenzie CBE, Kurucu Direktör

The Space

17 Mart 2015 Salı, 19.00

BBC ve Arts Council England tarafından 2014 yılında kurulan The Space, dünyanın her köşesinde insanların mobil cihazlar, tabletler ve bilgisayarları üzerinden deneyimleyebileceği dijital yapıtlar üretmek üzere farklı disiplinlerden sanatçıları davet ediyor. Kitlelere ulaşmak için yeni yöntemler ve yeni dijital sanat formları yaratmak konusunda sanatçıları desteklen The Space, izleyicileri sanatı yalnızca keyif almak amacıyla tüketen bireylerden ziyade, aktif bir sanat topluluğunun parçası olarak sanat yapıtlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunmaya teşvik ediyor.

The Space’in kreatif direktörlüğü ve kuruluş dönemi direktörlüğünü üstlenen Ruth Mackenzie, aynı zamanda Hollanda Festivali’nin artistik direktörlüğünü yürütüyor. Haziran 2015’te gerçekleştireceği ilk festivale Türkiye ve çevresindeki ülkelerden sanatçıları dahil eden Mackenzie, konuşmasında dijital sanat küratörlüğü ve uluslararası izleyici geliştirme politikalarıyla ilgili vizyonunu paylaştı. Günümüz dijital sanatının, 20. yüzyılın yeni sanat formu sinemanın farklı disiplinleri etkilemesi ve yeni kitlelere ulaşmasına benzer bir etkisi olup olmayacağını sorguladı. Mackenzie, mobil cihazlar ve internet erişiminin yaygınlaşmasının sanatçı ve izleyici arasındaki engelleri kaldırmasıyla, sanatçıların bu yeni kitlelere ulaşabilmesi için yeni bir dijital sanat formuna ihtiyacımız olup olmadığını tartıştı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Müzelerde Eğitim ve Yeni Teknolojiler

Jane Findlay, Okullara ve Gençlere Yönelik Eğitim Programları Direktörü

The British Museum

3 Mart 2015 Salı, 19.00

1753’te kurulan The British Museum, insanlık tarihi ve kültürünün iki milyon yıllık geçmişini kapsayan ve Rosetta Taşı, Parthenon heykelleri ve Mısır mumyaları gibi dünyaca ünlü yapıtları içeren eşsiz bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 2013 yılında 6 milyon ziyaretçi ağırlayan kurum, Birleşik Krallık’ın en önemli turistik çekim merkezi.

Geçtiğimiz yıl 262.000 öğrencinin ziyaret ettiği The British Museum’un Okul ve Gençlik Eğitimleri Direktörü Jane Findlay, müze eğitimini desteklemek için teknoloji kullanımının barındırdığı potansiyel ve taşıdığı riskleri tartışıyor. Eğitim ve dijital stratejilerin paralel yürütülmesinin önemine değinen Findlay, teknoloji ortaklarıyla sürdürülebilir işbirlikleri geliştirilmesi, müze bünyesinde yer alan yenilikçi Samsung Dijital Keşif Merkezi’nin karma eğitim yaklaşımı, artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla ailelerin sanatla etkileşiminin güçlendirilmesi, başarılı online eğitim kaynakları geliştirilmesi gibi güncel konuları ele aldı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Etkinlik, 4 Mart 2015 Çarşamba günü British Council ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bursa’da tekrarlandı. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Müzelerin Geleceği

Chris Dercon, Direktör

Tate Modern

13 Şubat 2015 Cuma, 19.00

Tate grubunun dört müzesinden biri olan Tate Modern, Britanya’nın ulusal modern ve güncel sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. 2013 yılında 5,5 milyon ziyaretçiye ulaşan kurum, dünyanın en çok ziyaret edilen modern sanat müzesi.

Sanat tarihçi, belgeselci ve kültür programları yapımcısı Chris Dercon, 2011 yılında Tate Modern’in direktörlüğüne atandığından beri kurumun yenilikçi programları ve benzersiz genişleme programının öncülüğünü yapıyor. Dercon konuşmasında, karşılaştıkları engeller karşısında sürekli bir dönüşüm gerçekleştiren mekânlar olan sanat müzelerinin geleceğini sorguladı. İnsanların bir araya gelmesi için eşsiz bir platform sunan müzelerin; izleyicilerin sanatla ve birbiriyle etkileşim kurdukları, yeni sanat formları ve düşünce biçimlerinin oluşmasına imkân veren, sosyal ilişkilere oyuncul yaklaşan, yeni bir kamusal alana dönüşme potansiyelini ele aldı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Farklı Bir Tablo: Müze Yönetimi ve Kaynak Geliştirmede Güncel Yaklaşımlar

David Anderson, Direktör

Amgueddfa Cymru - National Museum Wales

3 Şubat 2015 Salı, 19.00

1907’de kurulan Amgueddfa Cymru - National Museum Wales, sanat, tarih, doğal tarih ve endüstriyel miras gibi farklı disiplinlerde Galler kültürünü korumak, sunmak ve tanıtmayı hedefleyen yedi ulusal müzeyi bünyesinde barındırıyor. Amgueddfa Cymru, gelenekler anlamında zengin ama ekonomik kaynaklar anlamında yetersiz dünyanın ilk post-endüstriyel ülkesi olan Galler’de yeni bir misyon ve finansman modeli üreterek sanat kurumlarının rolünü yeniden tanımlamayı amaçlıyor.

Müzecilik ve eğitim alanındaki hizmetleri için Britanya Kraliyet Nişanıyla ödüllendirilen David Anderson, 2010’dan beri National Museum Wales’in direktörlüğünü yürütüyor. Galler halkının güncel ihtiyaçlarına daha iyi hizmet verebilmesi için kurumun yapısını modernize eden Anderson, konuşmasında St Fagans Museum’un Ulusal Tarih Müzesi’ne dönüşüm projesini sundu. Anderson konuşmasında müze için yeni bir vizyon ve misyon geliştirilmesi, finansman kaynakları yaratılması ve organizasyonun şekillendirilmesinde halkın katılımının önemi gibi temalara değindi.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Etkinlik, 4 Şubat 2015 Çarşamba günü British Council ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bursa’da tekrarlandı. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Müze Koleksiyonculuğunda Sınırlı İmkanlar, Sınırsız İşbirlikleri

Simon Groom, Direktör

The Scottish National Gallery of Modern Art

20 Ocak 2015 Salı, 19.00

1960 yılında kurulan Scottish National Gallery of Modern Art, Scottish National Gallery ve Scottish National Portrait Gallery ile birlikte National Galleries of Scotland’ı oluşturan üç müzenin en yenisi. Edinburgh şehrinin en dikkat çekici parklarından birinde yer alan iki 19. yüzyıl yapısı ve etkileyici bir heykel parkını kapsayan müze, İskoçya’nın en önemli İskoç ve uluslararası modern ve güncel sanat koleksiyonu ile dünyanın en kapsamlı Dada ve Sürrealizm koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Scottish National Gallery of Modern Art Direktörü Simon Groom, kriz döneminde sanat müzelerinin koleksiyonlarını geliştirmelerinin önündeki engel ve fırsatları değerlendirdi. Groom, kalıcı koleksiyon sergileriylesüreli sergi programını zenginleştiren ve müze koleksiyonunun yaratıcı kullanımlarına olanak veren işbirliği projelerini sundu. Projeler arasında Tate ile birlikte yürütülen, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarını içeren koleksiyon projesi ARTIST ROOMS [Sanatçı Odaları]; müzenin koleksiyonuyla, ünlü koleksiyoner Dimitris Daskalopoulos’un yapıtlarını biraraya getiren“From Death to Death and Other Small Tales” [Ölümden Ölüme ve Diğer Küçük Öyküler] sergisi ile İskoçya’da güncel sanatın son 25 yılına bakan büyük ölçekli ulusal program GENERATION [Nesil] yer alıyor.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Etkinlik, 21 Ocak 2015 Çarşamba günü British Council ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bursa’da tekrarlandı. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Kentsel Dönüşümde Müzelerin Rolü

Turner Contemporary - Değişime İlham Veren Sanat

Victoria Pomery OBE, Direktör

Turner Contemporary

9 Aralık 2014 Salı, 19.00

2011 yılında kurulan Turner Contemporary, Kent bölgesinde yer alan Margate şehrinin rehabilitasyonunda radikal bir rol oynadı. David Chipperfield Architects tarafından tasarlanan binasıyla yeni bir çekim merkezi yaratan müze, romantik dönemin en önemli ressamlarından JMW Turner’ın 19. yüzyılın ilk yarısında Margate’e yaptığı ziyaretler sırasında kaldığı alanda bulunuyor ve ressamın şehirle ilişkisinden ilham alıyor. Turner Contemporary, uluslararası alanda ses getiren tarihi ve güncel sergilerin yanı sıra, dinamik bir eğitim ve kamusal etkinlik programına ev sahipliği yapıyor.

2002 yılında müzeyi kurmakla görevlendirilen ve katkılarından dolayı İngiltere Kraliyet Nişanı’na layık görülen Victoria Pomery, sunumunda Britanya’nın turistik cazibesini yitirmiş sahil şehri Margate’teki kentsel dönüşüm sürecinin katalizörü olarak Turner Contemporary’nin rolüne eğildi. Bir başarı öyküsünün perde arkasını aktarırken, fikrin oluşmasından binanın tasarımına, yerel ziyaretçilerin kurumu sahiplenmesinden uluslararası etki yaratacak programların oluşturulmasına yaşanan zorlukları dinleyicilerle paylaştı. Müzelerin toplumsal ve ekonomik etkileri üzerine düşüncelerini değerlendirecek olan Pomery, Turner Contemporary örneğinden yola çıkarak sanatın değişime ilham verebileceğini öne sürdü.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

Etkinlik, 10 Aralık 2014 Çarşamba günü British Council ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bursa’da tekrarlandı. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Tümünü Gör

Ziyaretçi Rehberi

Detaylı Bilgi

Ziyaretçi Rehberi