İstanbul Modern Amerika’dan Sanat Müzelerini Ağırladı
İstanbul Modern’in ABD’den önemli müze profesyonellerini İstanbul izleyicisiyle buluşturan MÜZELER KONUŞUYOR: KONUĞUMUZ AMERİKA serisi sona erdi. MÜZELER KONUŞUYOR, ABD’deki 10 müzeden 10 konuşmaya ev sahipliği yaptı.
MÜZELER KONUŞUYOR çağdaş müzeciliğin ve geniş anlamda müze deneyiminin ayrıntılı biçimde ele alındığı bir iletişim platformu. ABD’deki müzeciliğin geçmişi ve sanat kurumları, günümüzün müze uygulamaları üzerinde iz bırakarak tüm dünyadaki kültürel kurumların işleyişini etkiledi. ABD’nin önde gelen müzelerinin direktör, küratör ve departman yöneticilerinin bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları için İstanbul’a davet edilmiş olması bu bakımdan önem taşıyor.
Konuşmalar, müze yönetimi, küratöryel pratikler, koleksiyonlar ve arşivler, izleyici oluşturma ve halkla ilişkiler, eğitim ve sosyal programlar, etkinlik programları, yerel ve küresel pazarlama ve iletişim stratejileri, yeni teknolojiler, müze mimarisi ve müze iç alanlarının yeniden tanımlanması gibi temel konulara odaklandı.
Türkiye'deki ABD Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen MÜZELER KONUŞUYOR: KONUĞUMUZ AMERİKA serisi, 2012 Kasım ayından bu yana SFMOMA, Guggenheim Müzesi, Metropolitan Müzesi, Museum of the Moving Image, MoMA, Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi ve Getty Araştırma Enstitüsü gibi müzelerden profesyonelleri, pazarlama, eğitim, dijital medya, mimarlık ve ziyaretçi deneyimi gibi çeşitli konu başlıkları altında misafir etti. Konuşmalar, Walker Sanat Merkezi, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi ve New Museum’un katılımıyla son buldu.
MÜZELER KONUŞUYOR: Sınırları Aşmak - Walker Sanat Merkezi’nin Yeni Medya İnisiyatifleri
Robin Dowden, Yeni Medya İnisiyatifleri Direktörü, Walker Sanat Merkezi
4 Aralık Perşembe, 2014, 19.00
1927’de kurulan Walker Sanat Merkezi, çok disiplinli sanat kurumları arasında uluslararası çapta öncü bir model konumunda. Bir güncel sanat merkezi olarak sunduğu son derece önemli görsel sanatlar, performans sanatları ve medya sanatları programlarının geniş alana hitap ettiği ve sahip olduğu önemin dünya çapında kabul edildiği Walker Sanat Merkezi, izleyici katılımında yenilikçi yaklaşımlarıyla aynı zamanda ulusal çapta lider özelliği taşıyan bir sanat kurumu.
Yeni Medya İnisiyatifleri Direktörü Robin Dowden, Walker Sanat Merkezi programının tarihini, müzenin mevcut dijital stratejisi üzerinden anlattı. Dowden konuşmasında müzelerdeki yeni medya inisiyatifleriyle ilgili iki temel soru üzerinde durdu: Geleceğin dijital müzesi olmak ne anlama gelir? Sanal müze; fiziki mekanı ziyarete teşvik, programların bağlamını aktarma, yeni takipçiler kazanma ve markayı dijital dünyada tanıtma gibi farklı farklı amaçlara nasıl hizmet eder?
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
MÜZELER KONUŞUYOR: Çağdaş Sanat Müzelerinde Programasyon
Ortak Konuşma: Karen Wong, Yardımcı Direktör, New Museum ve Julia Kaganskiy, NEW INC Direktörü, New Museum
27 Kasım Perşembe 2014, 19.00
1977’de kurulan New Museum dünyanın dört bir yanında yaşayan sanatçılara odaklanan bir sergi, bilgi ve belge merkezi. Hudson Sokağı’ndaki tek odalı bir ofiste kurulan ve 2007 yılında Bowery’ye, SANAA tarafından tasarlanmış müstakil binasına taşınan New Museum bir deney merkezi olarak faaliyet göstermeyi sürdürüyor. Uzun yıllardır fikir, program ve sanat yapıtı üretmekte olan müze, IDEAS CITY ve NEW INC. gibi başarılı girişimlere imza attı.
New York merkezli bienal festivali IDEAS CITY kapsamında, konferans ve atölyelerle birlikte, Bowery civarında gerçekleştirilen ve fikir alışverişi, çözüm önerileri ve yaratma ortamı sağlayan forumlardan oluşan bir Sokak Festivali de bulunuyor. Dünyanın başlıca şehirlerinde düzenlenen Küresel IDEAS CITY Konferansları’nda, bulunulan şehrin kendine has özelliklerine ve küresel şehircilik bağlamındaki konumuna odaklanılıyor. Müzenin ilk platform projesi NEW INC; sanat, teknoloji ve tasarım alanlarında yaratıcı uygulamalar yapan kişileri desteklemek üzere tasarlanmış bir ortak atölye ve profesyonel gelişim programı. Müze Yardımcı Direktörü Karen Wong ile New Museum NEW INC Direktörü Julia Kaganskiy bu benzersiz girişimlerin vizyon ve süreçlerini paylaştılar.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Adam D. Weinberg, Alice Pratt Brown Direktörü, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi
21 Ekim Salı, 2014, 19.00
Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, heykeltıraş Gertrude Vanderbilt Whitney tarafından, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan ve yapıtlarını çok zor şartlar altında sergilemeye ve satmaya çalışan Amerikalı sanatçıların yararına kuruldu. Bu sanatçıların karşı karşıya kaldığı zorlukları gören Whitney, sanatçıların yapıtlarını satın alarak sergilemeye başladı ve 1907’den 1942’deki ölümüne kadar Amerikan sanatının en önde gelen hamisi oldu. Whitney, 1914’te New York şehrinin Greenwich Village semtinde kurduğu Whitney Stüdyosu’nda geleneksel sanat akademileri tarafından çalışmaları göz ardı edilen, halen hayattaki Amerikalı sanatçıların sergilerini düzenledi. 1930’da hayata geçen Whitney Amerikan Sanatı Müzesi 1931’de Greenwich Village’da, 8. Sokağın batı tarafında kuruldu. Müze 1954’te 54. Sokağın batı tarafındaki genişletilmiş mekânına kavuştu. 1963’te bu binaya da sığamayan müze, Madison Caddesi 75. Sokaktaki günümüzdeki mekânına geçti. Marcel Breuer tarafından tasarlanan bu yapı, 1966 yılında açıldı. 2011’de ise aşağı Manhattan’ın Meatpacking semtinde Whitney Müzesi’nin yeni binasının temeli atıldı. Bu yeni bina, müzenin Sekizinci Sokaktaki ilk mekânından sadece birkaç blok ötededir.
Müze, esnek birçok sergi ve program alanıyla birlikte, eğitim ve araştırma çalışmalarına tahsis edilmiş bölümler içeren çarpıcı yeni mekanında, ana misyonunu her zamankinden farklı bir şekilde icra edecek. Çığır açıcı sergi faaliyetlerine ek olarak, modern ve güncel Amerikan sanatına ilişkin emsalsiz koleksiyonu ilk kez bu denli kapsamlı bir şekilde gözler önüne serecek. Adam D. Weinberg, Alice Pratt Brown Direktörü olarak görev yaptığı Whitney Amerikan Sanatı Müzesi’nin, Renzo Piano tarafından tasarlanmış ve 2015 yılı bahar aylarında açılması planlanan yaklaşık 18.500 metrekarelik yeni binasıyla ilgili planları paylaştı. Weinberg, ufuk açıcı koleksiyon ve program çalışmalarıyla geçen 80 yıllık görkemli tarihinden hareketle Whitney Müzesi’nin geleceği üzerine konuştu.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Müzeler Konuşuyor: Arşiv ve Dokümantasyon
Prof. Thomas W. Gaehtgens, Getty Araştırma Enstitüsü Direktörü
Getty Araştırma Enstitüsü’nün Araştırma Projeleri ve Kaynaklarına Küresel Bağlılığı
2 Ekim Çarşamba 2013, 19.00
Sanat tarihi araştırmaları ve burslarında küresel yaklaşıma bağlı olan Getty Araştırma Enstitüsü’nün sanat tarihindeki “küresel dönüş”ü desteklemek ve geliştirmek için işbirliği içinde çalışan tüm departmanları, programları ve girişimleri bu misyonu yansıtır. Getty Araştırma Enstitüsü’nün satın alma politikaları, Batılı ve Batı dışı sanat gelenekleri arasında bağlantılar kurmayı hedefler. Bu koleksiyonlar da karşılığında, tüm dünyadan sanat tarihçilerinin enstitüde araştırmalar yürüttükleri akademik program gibi girişimleri destekler. Bu akademik etkinlikler sergiler, yayınlar ve diğer araştırma projelerine dönüşerek, yerelleşmiş kaynakları daha geniş kitlelere açar. Getty Araştırma Enstitüsü Direktörü Thomas W. Gaehtgens konuşmasında enstitünün koleksiyonları, koruma projeleri, akademik girişimleri, sergileri ve yayınlarının küresel yönelimini ve aralarındaki bağlantıları, 20. yüzyılın en etkili küratörlerinden Harald Szeemann’ın koleksiyonunun yakın zamandaki alınışı üzerinden anlattı.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Müzeler Konuşuyor: Eser Kayıt ve Sergi Yönetimi
Melissa Front, Eser Kayıt Direktörü, Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi
21 Mayıs Salı 2013, 19.00
İyi, Kötü ve Dijital:
Modern ve Çağdaş Sanatta Eser Kayıt Zorlukları
Washington’daki Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi, Smithsonian Enstitüsü bünyesinde yer alan modern ve çağdaş sanata adanmış bir müze. Bacon, Bourgeois, Calder, de Kooning, Nevelson ve Still gibi sanatçıların yapıtlarının yer aldığı, 12 binden fazla resim, heykel ve kağıt üzerine işin yanı sıra ses, film, video ve bilgisayar tabanlı (zaman tabanlı medya) çalışmayı içeren zengin bir koleksiyona sahip. 1974 yılındaki açılışından bu yana 340’tan fazla sergi düzenleyen müze, her yıl kalıcı koleksiyonundan 100’e yakın parçayı dünya çapındaki sergilere ödünç veriyor. Müzelerdeki eser kayıt sorumlularının bu koleksiyon ve sergileri yönetmekteki rolleri nedir? Hangi sistemler ve kaynaklar kullanılır? Eser kayıt sorumluları, modern ve çağdaş sanattaki değişen ihtiyaçları sınırlı fon, ekip ve mekanla nasıl karşılar? Tüm bu zorlu çalışmaların geri dönüşü nedir? Müzenin Eser Kayıt Diretörü Melissa Front, bu soruların cevaplarını, Hirshhorn’un güncel koleksiyonunu taşıması, Cinema Effect isimli gezici sergisi ve Ai Weiwei’nin According to What? retrospektifi tecrübesi üzerinden inceledi. Ayrıca Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi’nin zaman tabanlı medya koleksiyonunun kısa tarihini ve müzenin koleksiyon yönetim uygulamalarını doğası gereği sabit olmayan ve karmaşık yapıtların korunması için nasıl uyarladıklarını anlattı.
Müzeler Konuşuyor: Müzede Mimari / Müzelerin Mimarisi
Barry Bergdoll, Mimari ve Tasarım Philip Johnson Şef Küratörü, MoMA
31 Ocak Perşembe 2013, 19.00
Dünyadaki müzeler arasında ilk kez kalıcı bir Mimari Departmanı açan MoMA, çelişkili bir sergileme pratiği olan mimariyi geniş izleyici kitlesi ile buluşturuyor. 2006 yılında bu yana Mimari ve Tasarım Şef Küratörü olan Barry Bergdoll mimariyi müzeye taşımayı ve müzenin mimarlık üzerine bir izleyici kitlesi oluşturmadaki rolünü, MoMA’nın çağdaş tasarımcılar ile uzun zamandır devam eden ortaklıklarının yanı sıra güncel ve gelecek projelerden örneklerle açıkladı. MoMA, müzenin çağdaş sanat alanı MoMA PS1 işbirliğiyle, Yeni Mimarlık Programı’nı tasarım ve kent kültürüyle etkileşim yaratacak deneysel bir platform olarak geliştirdi. 2013 yılının yaz aylarında İstanbul da Uluslararası YAP Programının düzenlendiği kentler arasına katıldı.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Müzeler Konuşuyor: Eğitim
Christopher Wisniewski, Eğitim ve Ziyaretçi Deneyimi Direktör Yardımcısı, Museum of the Moving Image
18 Ocak Cuma 2013, 19.00
Christopher Wisniewski, değişmekte olan müze eğitimlerini ele aldı. Müzelerin eğitim programlarıyla okul müfredatını nasıl destekleyebilecekleri ve formal ya da informal eğitimlerle farklı kitlelerle nasıl etkileşime geçebileceklerini anlattı. Ocak 2011’de girdiği büyük bir genişleme ve yenileme projesinden sonra tekrar açılan Museum of the Moving Image’dan ve sektörden örneklerin üzerinde duran olan Wisniewski, yeni teknolojilerin yanı sıra öğretme ve öğrenme alanlarındaki yeniliklerin 21. yüzyılda müzelerdeki eğitimi nasıl etkilediğini inceledi.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Müzeler Konuşuyor: Dijital Medya
Erin Coburn, Eski Dijital Medya Direktörü, Metropolitan Müzesi
14 Aralık Cuma 2012, 19.00
Erin Coburn, müze deneyimini çeşitlendirmek için kullanılan dijital medya olanaklarını değerlendiren bir konuşma yaptı. Ziyaretçilerin müzelerdeki sanat çalışmalarını izleme, araştırma ve deneyimleme sürecini yeni teknolojilerin nasıl değiştirebileceğini değerlendirdi. Coburn, ayrıca, dijital medya ve yeni teknolojinin sunduğu fırsatların müze dışına çıkarak online ziyaretçilere hangi yollardan uzanabileceğini de örneklerle anlattı.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Müzeler Konuşuyor: Pazarlama
Laura Miller, Pazarlama Direktörü, Guggenheim Müzesi New York
27 Kasım Salı 2012, 17.00
Laura Miller, müzelerdeki pazarlama pratiklerinin son yıllardaki gelişimi üzerine bir konuşma yaptı. Konuşma,Guggenheim Müzesi’nin yerel ve küresel izleyicilere ulaşma potansiyelini artıran interaktif web ve sosyal medya girişimlerindeki hızlı büyümeye odaklanıyordu. Miller, kendi içinde giderek farklılaşan bir izleyici kitlesini müzenin içinde, dışında ve online olarak müzeyle buluşturmak için geliştirilen iletişim ve pazarlama pratiklerine örneklerle değindi.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.
Müzeler Konuşuyor: San Francisco Modern Sanat Müzesi
Neal Benezra, Direktör, San Francisco Modern Sanat Müzesi
8 Kasım Perşembe 2012, 19.00
Neal Benezra, 1935 yılında kurulan Birleşik Devletler'in en eski ve en itibarlı modern ve çağdaş sanat müzelerinden SFMOMA’nın tarihi ve gelecek planları hakkında konuştu. Yakın zamanda dünyanın en büyük çağdaş sanat koleksiyonlarından olan Fisher Collection'ı bünyesine katacağını açıklayan SFMOMA, aynı zamanda Snøhetta mimarlık şirketi tarafından tasarlanan bir genişleme projesi başlattı. Yeni binanın 2016 yılında tamamlanması bekleniyor.
Etkinliği izlemek için tıklayınız.