Sanat Yolunda

Sanat Yolunda

İstanbul Modern’in ücretsiz eğitim programlarını müze dışına taşıyan “Sanat Yolunda” projesi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güzel sanatlar mezunlarının profesyonel gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. Nescafé desteğiyle hayata geçirilen “Sanat Yolunda” projesi, katılımcıların bilgi, yetenek ve yetkinliklerini geliştirmelerine aracı oluyor. Sanat eğitiminde fırsat eşitliği ilkesinden hareketle, çağdaş sanatın kavram ve konularını farklı şehirlerde ele alan İstanbul Modern, yaşam boyu süren öğrenme deneyiminde katılımcılara, ücretsiz seminerler, paneller ve atölyeler sunuyor.

Sanat tarihçisi akademisyenler ve sanatçılarla birlikte geliştirilen proje ilk yılında, uygulama tarihlerine göre Nevşehir, Trabzon, Mardin ve Van’da gerçekleştirilen atölye çalışmalarını ve çevrimiçi eğitim programlarını içeriyor. Proje katılımcılarını, modern ve çağdaş sanatı, tarihsel gelişimleri, farklı disiplinlerle ilişkileri düşünce tarihi ve siyasal-toplumsal dönüşümü ele alan seminer ve panellerle kuramsal çalışmalar yürütmeye, sanatçılar tarafından yönetilen atölyelerle bakış açılarını geliştirmeye davet ediyor. Bu paylaşım odaklı eğitim projesi, sunduğu öğrenme deneyimiyle profesyonel gelişimin sürdürülmesine katkı sağlıyor.    

Sanat Yolunda eğitim projesine, resim, heykel, seramik gibi alanlarda lisans ya da yüksek lisans eğitimini tamamlamış, 35 yaşından küçük ve belirlenen şehirlerde ikamet edenler başvurabiliyor. Her şehir için başvuru şartlarını karşılayan ilk 30 başvuru, 25’i asil ve 5’i yedek olmak üzere seçiliyor. Böylece başvuru şartlarını karşılayan toplamda 100 başvuru kabul alıyor. Programı başarıyla tamamlayanlar, İstanbul Modern Sanat Yolunda Eğitim Projesi Katılım Belgesi’ni almaya hak kazanıyor. 

Programın Kapsamı

Panel Programı                                                                                                            

Modern ve çağdaş sanat alanının güncel konularını katılımcılarıyla tartışan, “kimlik”, “insan ve doğa ilişkisi”, “biyopolitika” gibi kavramların düşünsel çerçevesini analiz eden program, sanatsal iz düşümlerini arar. Doç. Dr. Fırat Arapoğlu tarafından yönetilen program sunumla başlar ve ardından, grup çalışmaları ile yürütülür. Grup çalışmaları “Zihin Haritası” uygulamasına dayanır. Çalışmanın son aşamasında katılımcılar kollektif haritalarını birbirleriyle paylaşarak programı tamamlar.  

Programın ilk dersi Belkıs Elgin yönetiminde çevrimiçi düzenlenen “Zihin Haritaları” dersidir. Diğer dersler program yürütücüsü Doç. Dr. Fırat Arapoğlu tarafından çevrimiçi gerçekleştirilir.

Grup çalışmalarını ve sunumları içeren panel programı tüm katılımcılara açık gerçekleştirilir.

Tanışma ve “Zihin Haritaları” Dersi: 1 Mart, 18.00-21.00 (çevrimiçi)

Panel Programı Diğer Tarihleri: 19 Nisan, 17 Mayıs, 21 Haziran 2025 Cumartesi, 18.00–21.00 (Çevrimiçi)

Sanat Atölyeleri

Atölye programları söz konusu şehirlerde programa başvuran katılımcılar için düzenlenir. Katılımcıların belirlenen temalar çerçevesinde sanatsal üretimleri yapmaları ve deneyimlerini tüm katılımcılarla paylaşmalarını amaçlar.  

Nevşehir Sanat Atölyesi: Prof. Dr. Necla Rüzgâr ile “İnsan Etkisi”  

16 Şubat (çevrimiçi), 22-23 Şubat (yüz yüze) ve 9 Mart (çevrimiçi) tarihlerinde düzenlenir.

Trabzon Sanat Atölyesi: Prof. Dr. Alper Maral ile “Ses ve Kültür”

6 Nisan (çevrimiçi), 12-13 Nisan (yüz yüze) ve 27 Nisan (çevrimiçi) tarihlerinde düzenlenir.

Mardin Sanat Atölyesi: Sabire Susuz ile “Özne ve Biyopolitika” 

4 Mayıs (çevrimiçi), 10-11 Mayıs (yüz yüze) ve 25 Mayıs (çevrimiçi) tarihlerinde düzenlenir.

Van Sanat Atölyesi: Doç. Dr. Ali Asgar Çakmakcı ile “Doğa ve Sanat” 

1 Haziran (çevrimiçi), 14-15 Haziran (yüz yüze) ve 29 Haziran (çevrimiçi) tarihlerinde düzenlenir.

Atölyeler, o şehrin katılımcısına özel, belirtilen tarihlerde çevrimiçi ya da yüz yüze düzenlenir

Atölye içerikleri ve program akışı söz konusu şehirlerden katılanlara detaylı olarak iletilecektir.

Şehrin katılımcılarının deneyimlerini paylaşacakları son atölye dersleri, tüm katılımcılara açıktır. 9 Mart, 27 Nisan, 25 Mayıs, 29 Haziran saat 11.00-14.30’da gerçekleştirilen bu dersler çevrimiçi düzenlenir.

Sanat Tarihi Seminerleri 

İstanbul Modern, Sanat Tarihi Seminerleri’nde modern ve çağdaş sanatı, kronolojik ve tematik bağlamlarla ele alır. Toplamda altı dersten oluşan seminerler, üç ayrı program yürütücüsü tarafından tüm katılımcılar için çevrimiçi düzenlenir.

“Yapıt Çözümlemeleri” Seminerleri: Doç Dr. Seda Yavuz

“Çağdaş Sanatın Dünyası” Seminerleri: Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün

“Bilim, Teknoloji ve Günümüz Sanatı” Seminerleri: Doç. Dr. Ebru Yetişkin 

Seminer Tarihleri: 8, 15 Mart, 5, 12 Nisan, 3, 31 Mayıs 2025, Cumartesi, 19.00–21.00