Stüdyo STEAM, gençleri ve yetişkinleri sanat için mekanizmalar kurmaya davet ediyor!
“Nedensiz Makineler”
İstanbul Modern’de P&G Oral-B iO sponsorluğunda genç ve yetişkinlere ayrılan deneyim alanı Stüdyo STEAM’in ikinci eğitim programı “Nedensiz Makineler” başlıyor. Disiplinlerarası STEAM eğitim yaklaşımıyla tasarlanan program, mühendislik ve sanatı buluşturuyor. Tasarım ve üretim süreçlerine dair yerleşik kurallara, kültüre, standartlaştırmaya ve bakış açılarına işaret eden program, ilham verici öğrenme ortamı ve eğitim araçları aracılığıyla katılımcıları, sanatsal bir yaklaşımla kendi hikâyelerini anlatacakları mekanizmalar oluşturmaya çağırıyor.
Gençlerin ve yetişkinlerin endüstriyel üretimi çağrıştıran malzemelerle sanatsal çalışmalar ürettiği “Nedensiz Makineler”, disiplinlerarası sanatçı Bilal Yılmaz tarafından, sanatçı Bager Akbay danışmanlığında Stüdyo STEAM Eğitim programı için geliştirildi. “Nedensiz Makineler”, Bilal Yılmaz tarafından proje için özel olarak tasarlanan ilham verici yerleştirmeleri ve programa özel üretilen eğitim araçlarını içeriyor.
İstanbul Modern müze uzmanlarının yönetiminde uygulanan program, yaratıcı mühendislik fikirlerini ve mucit sanatçıları ele alan kısa bir sunum ile başlıyor. Katılımcılar; sanat, mühendislik ve teknoloji tarihinden örnekler üzerinden disiplinleri karşılaştırıyor ve doğasını yorumluyor. Mühendislik, tasarım ve sanat alanlarında aldığı eğitimleri üretimlerine taşıyan Bilal Yılmaz’ın kasnak ve kayışlardan Stüdyo STEAM için oluşturduğu kinetik yerleştirme “Seri Zanaat - IM” adlı çalışmanın ve ses üreten “Akustik iO” adlı ses yerleştirmesinin incelenmesi ile devam eden program, katılımcıların sanat çalışmaları gerçekleştirmesiyle tamamlanıyor.
Stüdyo STEAM için özel üretilen duvar yerleştirmesi: “Seri Zanaat – IM”
Sanatçı Bilal Yılmaz’ın Stüdyo STEAM için ürettiği “Seri Zanaat – IM”, kaybolmakta olan zanaat kültürüne dikkat çekiyor: Yerleştirme, 19. yüzyılda buhar motorları ile başlayan ve sonrasında elektrikle yaygınlaşan, merkezî dönme sisteminin kasnak ve kayışlarla çalışma tezgâhını harekete geçirmesine dayanan seri üretim anlayışını ve zanaat atölyelerinin bu dönüşüme verdiği yanıtı konu alıyor. Yerleştirme ve Stüdyo STEAM’de gösterilmesi için sanatçı tarafından belirlenen tarihi fotoğraflar, tasarruf amacıyla tek bir elektrik motorunun birçok tezgâhı aynı anda harekete geçiren kasnak ve kayış sistemleri geliştirmiş İstanbul’un eski zanaat atölyelerine işaret ediyor. Sanat çalışmasını ve fotoğrafları analiz eden katılımcılar, mühendislik ve sanatın yaratıcı düşünme pratiklerini, zanaat kültürünü yorumluyor.
Stüdyo STEAM’de katılımcıları mühendislik ve sanatı buluşturan iki sanat uygulaması bekliyor
Programın uygulama adımı, sanatçının “Akustik iO” adını verdiği ses yerleştirilmesinin deneyimlenmesi ile başlıyor. Oral-B iO şarjlı diş fırçalarının gövde mekanizmalarının kullanıldığı bu yerleştirmede katılımcılar, sanatçı tarafından belirlenen buluntu nesnelerin titreşim motoru aracılıyla rezonansa girmesini sağlayarak akustik ses kompozisyonları oluşturuyor. Sanatçının tasarladığı mekanizma sayesinde sanat üreten bu uygulama adımı katılımcıları, mühendislik ve sanatın ortak kavramları “araç”, “işlev”, “amaç”, “sonuç” ve “zaman” üzerine düşündürüyor.
Son uygulama adımı, sanatçının duvar yerleştirmesinden yola çıkarak tasarladığı “Seri Zanaat- KIT” isimli eğitim seti ile gerçekleştiriliyor. Bu uygulamada katılımcılar ikişerli gruplar halinde çalışıyor. Her grup, sanatçı tarafından tasarlanan ve İstanbul’daki zanaat ustaları tarafından üretilen, mekanik bir kutuyla çalışıyor. Katılımcılar, kutularında yer alan motora, kasnaklar ve kayışlarla bağlantılar kurarak sanatçının “Seri Zanaat- IM” adlı çalışmasından ilhamla kinetik formlar oluşturuyorlar. Oluşturdukları kinetik form ve mekanizmayı hareket eden gölgelerle tamamlıyorlar.
Stüdyo STEAM, pazartesi hariç hafta içi her gün 10.00 ve 14.00’de lise ve üniversite öğrencileri için düzenleniyor. Program cumartesi ve pazar günleri 10.30’da 15 yaş ve üzeri gençler; 16.00’da ise yetişkinler için düzenleniyor. Ücretsiz olarak gerçekleşen Stüdyo STEAM eğitim programlarına katılım için rezervasyon gerekiyor.
Stüdyo STEAM nedir?
Stüdyo STEAM, P&G Oral-B iO’nun sponsorluğunda bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarını kapsayan STEAM eğitim yaklaşımından yola çıkarak genç ve yetişkinleri sanatla buluşturan disiplinlerarası bir öğrenme alanı. Her yıl farklı içeriklerle uygulanan eğitim programları, sanatın biyolojik materyaller, mühendislik fikirleri ve yapay zekâ ile ilişkisine odaklanıyor.
Stüdyo STEAM, ilk eğitim programını çağdaş sanatçı Nergiz Yeşil işbirliğiyle “Biyolojik Materyallerle Sanat” ile tamamladı. “Nedensiz Makineler” başlıklı ikinci eğitim programını hayata geçiren İstanbul Modern, mühendislik, zanaat ve sanatın kesişim noktalarına işaret ediyor. Stüdyo STEAM’in üçüncü içeriği ise “Yapay Zekâ ile Sanat” başlığını taşıyor. Eleştirel düşünme ve yeni bakış açıları geliştirilmesini destekleyen Stüdyo STEAM, eğitim programları ile katılımcılarına yaratıcı ve disiplinlerarası deneyimler sunuyor.
Stüdyo STEAM’de yaratıcı bir proje!
Sanatçı Bilal Yılmaz’ın daveti ve bağımsız 10 ses sanatçısının katılımıyla Stüdyo STEAM’de gerçekleştirilen, Akustik iO: Ses Tasarım Projesi, “Nedensiz Makineler” kapsamında üretilen “Akustik iO” nun sanatçılar tarafından deneyimlenerek farklı ve yaratıcı ses kompozisyonlarının üretilmesini sağlıyor. Projeyle ilgili daha fazla bilgi edinmek ve ses kompozisyonlarını dinlemek için tıklayın.