Keşif Alanı

Keşif Alanı

İstanbul Modern’de yenilikçi ve disiplinlerarası bir öğrenme mekânı olarak tasarlanan Keşif Alanı’nda, çocuklar ve aileleri sanatçıların dünyasında ilham dolu bir yolculuğa çıkıyor. Çocuklar bu mekânda hayaller kuruyor, sanatı keşfediyor ve oyunlar oynayarak yaratıcılıklarını geliştiriyor.

Sanatçıların üretimlerinden ilham alınarak tasarlanan Keşif Alanı, HSBC’nin desteğiyle çocuklar ve aileler için her yıl yeni bir eğitim programına ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de modern ve çağdaş sanatın gelişimine çalışmalarıyla yön vermiş sanatçıların ve onların yaratım süreçlerinin keşfedilmesine aracı oluyor. Keşif Alanı Eğitim Programı’nın ilk etkinliği “Zeid’in Dünyasında”, Fahrelnissa Zeid’in koleksiyon sergisindeki sanat çalışmalarından yola çıkarak çocukları sanatla buluşturuyor.

Zeid'in Dünyasında Eğitim Programı

Program, çocuklara çağdaş sanatçı Fahrelnissa Zeid’i tanıtmayı ve onun sanatını yorumlamalarına aracı olacak sanatsal deneyimi kazandırmayı amaçlıyor. Çocukları, sanatçının hayal dünyasını tanıtan imgelerle oynamaya ve ilham kaynaklarını keşfetmeye çağırıyor. Duygularını tıpkı bir sanatçı gibi betimleyen çocuklar, yeni bakış açıları kazanıyor ve yaratıcılıklarını geliştiriyor.

Eğitim mekânı, ışığın renkle ilişkisini gözlemlemeye, renk alanlarıyla kompozisyon oluşturmaya, biçimler üretmeye ve bakış açıları geliştirmeye dayalı beş farklı sanat uygulamasını içeriyor.

Programın “Büyüteçle Portre” adlı ilk uygulamasında çocuklar, bir sanatçı gibi modelden çalışıyorlar. Zeid’in izinden giderek portreler yaratıyorlar. Resimledikleri modeli büyüteçlerle inceliyor, ön plana çıkarmak istedikleri özelliklerini belirleyerek kompozisyonlarını tamamlıyorlar. “Çizgiler ve Renkler” uygulamasında çocuklar, büyük bir resim kâğıdına, kalın halatlar kullanarak alanlar oluşturuyor. Bu alanları önce çizip sonra boyayarak çalışmalarını tamamlıyorlar. “Işıkla Oyun”, renk değişimine ve renklerin ilişkisine odaklanıyor. Zeid’in renklerinden ilham alan çocuklar özel üretilen saydam renk plakaları ile düzenlemeler yaratıyorlar. “Zamanın İzi”, doğal formları çağrıştıran nesnelerin izlerinin çıkarıldığı bir uygulama alanı. Bu alanda kum malzemesiyle çalışan çocuklar, farklı izleri bir araya getirerek kompozisyonlar hazırlıyorlar. “Bakış Açısı” adlı son uygulama adımı, her biri farklı renklere sahip parçaların zeminde kompoze edilmesine dayanıyor. Alanın tepesinde yer alan kamera ve alanda bulunan küçük ekranlar, çocukların çalışmalarını kuşbakışı gözlemlemelerine aracı oluyor.

Eğitim programı, çocukların Fahrelnissa Zeid’in merak uyandıran dünyası ile yaratıcı bağlar kurmasına aracı oluyor. Bu eğlenceli ve nitelikli deneyim, çocukların sanatçının koleksiyon sergisinde yer alan çalışmalarını yorumlamaları ile tamamlanıyor.

Programlar, pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.30, 13.00 ve 15.00'te okul grupları için ücretsiz olarak düzenlenir.
İstanbul Modern’i arayarak müze ziyaretini planlayan okulların, "Öğrenci Listesi" adlı dosyayı doldurmaları ve ziyaret günü bu listeyi müze güvenliğine teslim etmeleri gerekmektedir.

Egitim Programı Tasarımı: İstanbul Modern Egitim ve Sosyal Projeler Bölümü
Mekân Tasarımı: SO? Mimarlık ve Fikriyat