VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen “VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi”nin
2. sergisi, İstanbul Modern’de başladı. Küratörlüğünü Mimar Ertuğ Uçar’ın yaptığı ve tatil kavramına odaklanan sergi; VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: LÜTFEN RAHATSIZ ETMEYİN adını taşıyor. 7 Nisan’a kadar açık kalacak güncel sanat sergisi; tatil hayallerinin kurulduğu mevsimde, tatil fikrinin izini evden, yoldan, hatta şekillendiği zihinden başlayarak sürüyor.
Sergi alanında bulunan ve her sanatçı için özel olarak kurgulanan odalar, adeta “galeri içinde galeri” oluşturuyor. Yaratıcılıklarını, kendi alanlarının dışında yaptıkları çalışmalarla da ifade eden 5 genç sanatçı, sergiye özel üretilen yapıtlarıyla, her galeride farklı bir deneyim sunuyor. Sergi; Metehan Özcan’ın fotoğrafları ve buluntu kartpostalları, Kerem Ozan Bayraktar’ın bilgisayar animasyonları, Nermin Er’in hareketli maketi,
Burak Arıkan’ın ağ haritaları ve videoları, Meriç Kara’nın objeleri etrafında, bireylerin tatil mekanı algısını
ortaya koyuyor. Sergi kapsamında “Fon Şehirler” başlığı altında, yeni dönem Türk sinemasından örnekler, İstanbul Modern’in sinema salonunda izlenebiliyor.
Tatil kavramını, “Bir yılın yüklendiği 15 gün, 350 günü silme gücünde 2 hafta...” olarak tanımlayan
Küratör Ertuğ Uçar, “Tatil hayaldir, her hayal gibi alınıp satılır. İster iki odalı bir pansiyon, ister bir mega tatil köyü olsun, tatil mekanının ayarları misafirin ihtiyaçlarına göre hassas bir şekilde yapılır ve bu doğrultuda yalıtılır.
Tatil boyunca misafir hareketlendikçe, kendi hareketine eşlik eden sahnelerden geçer. Tatil sahneye konur, misafir de oynar.” diyor. Uçar, turizm mekanlarının misafirler için hazırlanmış bir dizi özel sahneden ve hesaplanmış tecrübeden oluşmasının da sergi tasarımına yön veren kıvılcımı yaktığını söylüyor.
VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi, farklı yapı türlerini eksen alarak, Türkiye çağdaş mimarlık ortamını belgelemeyi, tartışmayı ve yeni çalışmalar için zemin oluşturmayı hedefliyor. Önemli bir kırılımı beraberinde getirmesi nedeniyle, mimarlıkta 2000’lerden başlayan dönemi mercek altına alan proje kapsamında, Türkiye’deki mimari yaklaşımların tipolojiler üzerinden aktarılması amacıyla, her yıl bir yapı tipi belirlenerek, 50 projelik seçkiye yer veren bir kitap yayımlanıyor. Proje kapsamında ayrıca, yapı tipi ya da etrafındaki kavramlara dokunan içerikte bir sergi hazırlanıyor. Panel, film gösterimi, gezi gibi etkinliklerle zenginleştirilerek yıla yayılan VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi; profesyonellerden akademisyen ve öğrencilere, mimarlıkla ilgili kitlelerin üretim yapmasına olanak tanıyan bir platform sunuyor.