Tasarımın Üç Hali

Tasarımın Üç Hali 13–29 Haziran 2008

İstanbul Modern Sinema’da 13-29 Haziran tarihleri arasında, Tasarım Kentleri sergisine paralel olarak "Tasarımın Üç Hali" başlığı altında birbirinden ilginç üç değişik belgesel gösterildi. Programda, dünyanın önde gelen fotoğrafçılarından Annie Leibovitz’in sanatını ve özel yaşamını konu alan, yönetmenliğini kız kardeşi Barbara Leibovitz’in yaptığı portre-belgesel Annie Leibovitz: Objektiften Yansıyan Bir Yaşam; Kanadalı yönetmen Pablo Aravena’nın grafitinin gayriresmi tarihini aktardığı, duvarları birer sanat eserine dönüştüren sokak sanatçılarını yansıttığı Sonrası: Bir Sokak Sanatı Rehberi ve Alman sinemacı Thomas Riedelsheimer’in İngiliz heykeltıraş ve fotoğrafçı, Arazi Sanatı’nın önemli temsilcilerinden Andy Goldsworthy’i anlattığı Andy Goldsworthy: Nehir ve Medcezir başlıklı belgesel gösterime sunuldu.

FİLMLER

ANNIE LEIBOVITZ: OBJEKTİFTEN YANSIYAN BİR YAŞAM

2007
Yönetmen: Barbara Leibovitz
142", Siyah Beyaz ve Renkli, İngilizce

Objektiften Yansıyan Bir Yaşam’da ünlülerin fotoğrafçısı Annie Leibovitz’in sanatını ve özel yaşamını kız kardeşi Barbara Leibovitz perdeye aktarıyor, sanatçının 1972'den bugüne Vogue, Rolling Stone, Vanity Fair gibi dergiler için çağımız kültür coğrafyasından çektiği ‘unutulmaz’ karelerden oluşan fotoğraf serüvenini izliyor.

Belgeselde, Leibovitz’in portre fotoğrafçılığına nasıl bir şekil verdiğine ve çekimlerin perde arkasına, özel yaşamının duygusal yanlarına, ünlü Amerikalı yazar, eleştirmen, insan hakları savunucusu Susan Sontag ile yaşadığı 15 yıllık ilişkinin, geç yaşta çocuk sahibi olma kararının ayrıntılarına tanıklık ediliyor. Ayrıca, kariyeri boyunca Leibovitz’in objektifine yansıyan sayısız şöhrete de yer veriliyor: Hillary Clinton, Mick Jagger, Julia Roberts, Robert Downey Jr., Barışnikov ve diğerleri.

Objektiften Yansıyan Bir Yaşam, 2007 Deauville Amerikan Film Festivali, Karlovy Vary Film Festivali, Hong Kong Film Festivali ve Varşova Film Festivali’nde gösterildi.

SONRASI: BİR SOKAK SANATI REHBERİ

2006
Yönetmen: Pablo Aravena
95", Renkli, İngilizce- Fransızca- İspanyolca- Portekizce- Japonca

Kanadalı yönetmen Pablo Aravena, New York, Paris, Londra, Barselona, Berlin, Amsterdam, San Paolo ve Tokyo sokaklarında grafitinin izini sürerek, izleyiciyi renkli, heyecan verici görsel bir şölenle dünya turuna çıkarıyor.

Günümüzde modadan reklamcılığa, müzikten sinemaya etkisi birçok alana yayılan küresel bir kültür biçimi olan modern grafiti üzerine Pablo Aravena ile yapılan ‘dünya grafiti turu’ 1970’lerin Brooklyn’inden başlıyor. Bu yolculukta izleyici, değişik yaratıcı çalışmalara; Berlin ve Amsterdam’dan geometrik yerleştirmelere, maskeli Japon grafiticilerin yaptığı Kanji biçimi "tag"lara, çalışmalarını yeraltı mezarlarında gerçekleştiren Parisli sanatçılarla çıkılan gizli bir yolculuğa, üç boyutlu resimlere tanık oluyor.

ANDY GOLDSWORTHY: NEHİR VE MEDCEZİR

2001
Yönetmen: Thomas Riedelsheimer
90", Renkli, İngilizce
"Bu filmi izlemek gündüz düşü görmek gibi bir şey." -Roger Ebert

İngiliz heykeltıraş Andy Goldsworthy, doğada ve doğal malzemelerle "zamansız" eserler yaratan nadir sanatçılardan. Kum, taş, buz, yaprak gibi malzemelerini doğadan seçiyor ve doğanın içinde büyülü güzellikler yaratıyor. Alman sinemacı Thomas Riedelsheimer, hem fotoğrafladığı hem de kurguladığı bu filmde, Arazi Sanatı’nın önemli temsilcilerinden Andy Goldsworthy ile birlikte Güney Fransa’dan Kanada’ya uzanan bir yolculuğa çıkıyor. Belgeselde, sanatçının çalışmalarını gerçekleştirme süreci gözleniyor. Doğayı yontan bu ‘arazi sanatçısı’ için, yarattıklarının doğa tarafından bozulması da doğal sürecin bir parçası. Goldsworthy’ye göre estetik, ürün değil, anıtsal boyutta kartopu yuvarlama, hendek kazma sürecidir. Sanatçının "Çamur Kaplı Taş"ları ve kardan, buzdan yaptığı heykelleri zamana karşı koyamayarak yok olur. Türkiye’de ilk kez gösterilen bu filme eşlik eden çağdaş müzikler ise birçok aleti çalabilen, doğaçlamanın en önemli gitaristlerinden Fred Frith’e ait.