Artists' Film International on Technology at Istanbul Modern

Artists' Film International on Technology at Istanbul Modern

İstanbul Modern, dünyanın dört bir yanından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı bir sergi ve program olan Artists' Film International 2016'yı sunuyor. “Teknoloji” temasına odaklanan bu yılki sergi, 6 Ekim 2016 tarihine kadar görülebilir.

13 uluslararası sanatçının “teknoloji” temasını araştıran video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı Artists' Film International , İstanbul Modern'in Pop-Up Sergi Alanı'nda gerçekleştiriliyor. Küratörlüğünü İstanbul Modern'den Çelenk Bafra'nın üstlendiği sergi, farklı teknolojilerin psikolojik ve toplumsal etkilerini, yeni teknolojilerin sosyopolitik kodlarını ve bunların sanatsal üretim süreçlerini nasıl dönüştürdüğünü araştırıyor. 6 Ekim'e kadar izlenebilecek programda ayrıca video sanatı ve sanatçı filmleriyle ilgili söyleşiler, atölye çalışmaları ve sunumlar yer alıyor.

13 sanat organizasyonuyla ortaklık

2008 yılında Whitechapel Gallery tarafından başlatılan Artists' Film International , bu yıl dünyanın farklı yerlerinden 13 sanat organizasyonuyla ortaklaşa devam ediyor. Daha önceki yıllarda Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier ve Vahap Avşar'ın yapıtlarıyla programa katılan İstanbul Modern, bu yıl Zeyno Pekünlü'yü Artists' Film International'a “teknoloji” konulu Artists' Film International'a davet etti. .

2016 Konuğu Zeyno Pekünlü

Artists' Film International'ın bu yılki konuğu Türkiye'nin konuğu Zeyno Pekünlü . Pekünlü'nün kolaj videosu “Bir kıza onu ürkütmemek için nasıl düzgün bir şekilde dokunulur?” (2015) bu yıl boyunca sadece İstanbul Modern'de değil, uluslararası ortak kuruluşlarda da izlenecek.

Zeyno Pekünlü Hakkında

1980 yılında İzmir'de doğan Zeyno Pekünlü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun olmuş, yüksek lisans ve sanatta yeterlik derecelerini mezun olduğu okulda almıştır. Barselona Üniversitesi'nde “Sanatsal Üretim ve Araştırma” alanında ikinci yüksek lisansını tamamladı. Sanatçı, eserlerinde buluntu görüntüleri ve metinleri kullanarak bilginin üretim ve dağıtım sürecini montaj ve yeniden düzenleme yöntemleriyle deşifre ediyor. Basılı ve dijital ortamlardan elde ettiği bilgileri bağlamından ve işlevinden uzaklaştırırken, aynı zamanda bilginin nihai metalaştırılmasının, içinde bulunduğumuz telif çağında bile imkansızlığına işaret eder.

Onu korkutmamak için bir kıza nasıl düzgün bir şekilde dokunulur?

2015 Videosu, 19'10''

"Bir kıza nasıl düzgün dokunulur ki onu korkutmasın?" Pekünlü'nün “Nasıl..?” YouTube'da bulduğu videolar. Çalışma, günlük bilginin üretimine ve akışına odaklanırken, metalaştırılmış bilginin süreç içinde nasıl değer kazandığını sorguluyor. Bireyin günlük davranışlarının şekillenmesinde ve deneyimlerin paylaşılmasında internetin rolüne dikkat çeker. Videoda herhangi bir eğitim almamış yaşam koçları, karanlık uzmanlar ve bu “sanat”ın detaylarını veren “toplayıcı sanatçılar” eril ifadenin yeni ve popüler medyasını temsil ediyor. Çalışma aynı zamanda gündelik hayata dair gündelik bilgilerin üretimi ve dağıtımının erkek sohbetlerinin özel alanından dijital kamusal alana nasıl taşındığına da tanıklık ediyor. Özgün bilginin özüne ve yeniden üretim süreçlerine ilişkin sorular üzerine inşa edilen eser, bilgiyi sahiplenmenin ya da tek bir bağlamda paylaşmanın imkansızlığını vurguluyor. Pekünlü, her saniye güncellenen bilgileri, bu bilgileri saçma bir şekilde işlevlerine göre sınıflandırdığı arşivler oluşturma girişimleri olarak sunuyor.

Program Ortakları

Afganistan Çağdaş Sanat Merkezi, Afganistan

Balo Salonu Marfa, ABD

Belgrad Kültür Merkezi, Sırbistan

Fundación PRóA, Arjantin

GAMeC / Galleria d'Arte Moderna e Contamporanea di Bergamo, İtalya

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye

MAAT – Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi, Portekiz

Neuer Berliner Kunstverein (nbk), Almanya

Para Sitesi, Çin a

Proje 88, Hindistan

Tromsø Kunstforening, Norveç

Polonya, Varşova'daki Modern Sanat Müzesi

Whitechapel Galerisi, Birleşik Krallık

Program:

YENİ HİSSE ENSTİTÜSÜ

(SCOTT ANDREW, AGNES CIVATA, NINA SARNELLE)

Bu Varlık

2016, 17'19''

İGOR BOŞNJAK

ütopya

2015/2016 20'13''

ANDRES DENEGRI

Eramos Esperados

(plomo y palo)

Beklendik

(kurşun ve sopa)

2013, 4'14''

ROHİNİ YIKICI

Atmosferler

2015, 9'

FAREEHA GEZAL

Kadınlara karşı şiddet

2010, 1'40''

İGOR İSA

bakış açısı

2015, 1'39''

rachel maclean

mikroplar

2013, 3'

EVA & FRANKO MATLARI

Karanlık İçerik

(Bölüm 1, 2, 3)

2015, 16'18''

MATEUSZ SADOWSKI

O zaman alır

2014, 3'13''

KARIN ZIMPARACI

Sigrid 1930

2009, 35''

YING TUNG YAP

silahsızlandırılması

2013, 3'53''

TOR JØRGEN VAN EIJK

Araf

2010, 20'